PROGRAM REFORMI

Analitičar Dean Džebić za "Avaz": Rezultate napora na putu ka NATO-u BiH bi trebala vidjeti na samitu 2023. u Viljnusu

Kao odgovor bismo nesumnjivo dobili pozitivnu ocjenu iz NATO-a, kaže Džebić

Piše: A. Bajramović

9.11.2022

Džebić: Kao da je kopiran sistem donošenja odluka Politbiroa CK KPSS-a. AVAZ

Za danas je zakazana 57 sjednica Vijeća ministara BiH, na čijem je dnevnom redu čak 279 tačaka. 

Nakon što je više puta predložena, a potom povučena sa dnevnog reda, članovi Vijeća ministara konačno bi se trebali izjasniti i o prijedlozima Programa reformi za 2021. odnosno ovu godinu, koje je sačinila Komisija za saradnju sa NATO-om.

- O tome da je Program reformi terminološka rokada za MAP, javnost je uglavnom upoznata. Bez ikakve mistifikacije MAP predstavlja opsežan program političke, ekonomske, sigurnosne i demokratske konvergencije države aspiranta sa Savezom - kaže vojno - politički komentator Dean Džebić.


Pozitivna ocjena

Usvajanju ovih dokumenata, uvjeren je, nada se većina stanovnika BiH.

- Kao odgovor bismo nesumnjivo dobili pozitivnu ocjenu iz NATO-a. Dodatno to bi odagnalo sveprisutnu skepsu u savezništvo između BiH i NATO-a, pri čemu bi svaka dimenzija antieuroatlantskog narativa bila poražena barem u FBiH - kaže Džebić.

Ipak usvajanje Programa reformi za prošlu i ovu godinu samo je jedan korak, a rezultate napora na putu ka NATO-u BiH bi trebala vidjeti na samitu saveza u Viljnusu iduće godine.


Brojni razlozi

- Ako se i ne usvoji Program reformi za prošlu i tekuću godinu političari će nastaviti s politikama kojih su se držali i prije ove sjednice. I dalje ćemo imati polarizaciju društva na temelju daljnje saradnje sa NATO-om ili neke "vojne neutralnosti" začinjene potpunom demilitarizacijom za koju se zalažu određeni krugovi. U međuvremenu, Ministarstvo odbrane će zajedno sa svojim administrativnim i operativnim personalom naporno raditi s kolegama iz NATO-a neovisno o ishodu sjednice Vijeća ministara BiH - zaključuje Džebić, te dodaje da je odlazeći saziv najneefikasniji otkako postoji Vijeće ministara BiH.

- Brojni su razlozi zbog čega je to tako, ali dovoljno je primjetiti da je za današnju sjednicu predloženo nevjerovatnih 279 tačaka dnevnog reda. Kao da je kopiran sistem donošenja odluka Politbiroa CK KPSS-a - ističe Džebić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.