BEZ ŽURBE

Predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci: Šmit još uvijek ne shvata mentalitet bh. političara

Izborni zakon se ne može mijenjati “na parčiće”, smatra Finci, već je potrebna sveobuhvatna reforma

Finci: Bit će malo bolje nakon izbora. Agencije

Piše: Al. Bajramović

26.8.2022

Ambasador Izraela u Albaniji, zadužen i za BiH, ukoren je nakon što je podržao plan izborne reforme u BiH na način kako odgovara HDZ-u, a na ovu dužnost imenovana je nova ambasadorica.


Obratiti pažnju

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci ovakvu odluku Izraela smatra pametnom, ali ističe da je ambasadoru svakako istjecao mandat, a da se predsjednik HDZ-a Dragan Čović u Izraelu susreo i s novom ambasadoricom.

- Vjerujem da će ovo pomoći i našoj politici i diplomatiji da poboljša odnose s Izraelom, jer mi do sada, osim formalnih diplomatskih odnosa, nismo imali nikakve druge kontakte, a mislim da je Izrael zaslužio da se i na njega obrati pažnja - kaže Finci.

Izborni zakon se ne može mijenjati “na parčiće”, smatra Finci, već je potrebna sveobuhvatna reforma, uz izmjene Ustava i provedbu odluka Suda u Strazburu, ali nakon izbora.

- Ko je čekao do sada, može čekati još malo. Ne gori nam kuća, hvala Bogu, i nadam se da neće ni biti požara - pojašnjava Finci.

Komentirajući napade iz Sarajeva na visokog predstavnika, ali i druge prijatelje u svijetu, Finci kaže da u BiH postoji običaj “ako nisi sa mnom, onda si protiv mene”.

- Čini mi se da kod nas ne postoji dobre volje kod lidera, kako ih zovemo, tri konstitutivna naroda. Oni samo žele jedni druge da nadmudre i da zadrže stolice. Ne očekujem neke radikalne promjene, ali bit će malo bolje nakon izbora, pa će biti i lakše naći rješenje - dodaje Finci.


Biračko tijelo

Kaže da je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) tek godinu u BiH te da još ne shvata mentalitet bh. političara.

- Mi koji to pratimo 30 godina, znamo da je jedan njihov govor za biračko tijelo, drugi da prijetim onim drugima, treći da svijet vidi da sam dobar, pošten i da se sa mnom može. Šmit još nije na to navikao, još nije ušao u mentalitet bh. političara, koji je specifičan, ali, nažalost, ne i dobar i koristan - ističe Finci.

Šta rade članovi Predsjedništva

- Ne znam ko može od naših dosadašnjih članova Predsjedništva da kaže šta je on uradio na toj poziciji, bez obzira na to radi li se o Izetbegoviću, Dodiku, Čoviću ili Komšiću. Šta su oni uradili u svom mandatu? Nisu ništa, jer po Ustavu ne mogu ništa, ali je vrlo važno da “ja sjedim u Predsjedništvu jer se onda moja nešto pika”. Razlika između našeg predsjedništva i engleske kraljice je samo u tome što kraljica jednom godišnje otvara sjednicu parlamenta - kaže Jakob Finci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.