REAKCIJE

Predsjednik HNV-a Stipe Prlić za "Avaz": Podržavamo odluke Visokog predstavnika

Naš pristup je bio korektan i dobronamjeran prema namjeri OHR da učini izborni proces transparentnim i da se deblokira FBIH, kazao nam je Prlić

Prlić: Neće biti etničkog procenta. Arhiv

A. Bajramović

27.7.2022

Kao što smo ranije podržali odluku visokog predstavnika o finansiranju izbora, HNV podržava i današnju odluku gospodina Šmita o tehničkim izmjenama izbornog zakona koje jačaju integritet i transparentnost izbornog procesa – kazao je za portal "Avaza" predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH Stipe Prlić.

Inače, u HNV-u su još jučer znali da Visoki predstavnik neće donijeti izmjene Izbornog zakona koje su izazvale brojne reakcije u BiH, jer su se predstavnici Vijeća, na njegov poziv, sastali sa Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt).

- Rukovodstvo Vijeća je u jednosatnom, otvorenom i iskrenom razgovoru upoznalo Visokog predstavnika sa našim stavovima. Naš pristup je bio korektan i dobronamjeran prema namjeri OHR da učini izborni proces transparentnim i da se deblokira FBIH. Akcenat je bio na neprihvatljivosti etničkog procenta i to smo posebno naglasili. Na kraju razgovora dobili smo uvjeravanja da neće biti donošenja odluka u vezi Doma naroda FBiH, a to znači da neće biti etničkog procenta – kazao nam je Prlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.