UPUTIO MU PISMO

Magazinović za "Avaz": Komunikacija sa Ahmetovićem je kontinuirana, on je vrlo aktivan ovih dana

Smatramo da ovu situaciju koju trenutno imamo treba u potpunosti razjasniti i ljudima izvan granica BiH, rekao je Magazinović

Magazinović: Razgovarao sam sa brojnim drugim kolegama iz različitih parlamenata u Evropi. Arhiva

Piše: H. J. I.

21.7.2022

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je pismo parlamentarcu Socijaldemokratske partije (SPD) u Njemačkoj Adisu Ahmetoviću, a zbog mogućnosti da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametne izmjene Izbornog zakona. 

 - Namjera Visokog predstavnika gosp. Kristijana Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona, nakon što je već započeo izborni ciklus, te njihov sadržaj koji je izazvao veliki strah, nesigurnost i tenzije u javnosti, više su nego valjan razlog da svaki pojedinac učini sve što je u njegovoj moći u namjeri da odbranimo evropske vrijednosti koje su sadržane i u nedavnoj Rezoluciji koju je usvojio Bundestag - navodi Magazinović na početku pisma. 


Faksimil pisma koje je Magazinović uputio Ahmetoviću. Avaz

Dalje, Magazinović u pismu navodi da visoki predstavnik suštinski želi umanjiti prava pripadnicima konstitutivnih naroda u izboru za Dom naroda u kantonima gdje su oni matematički govoreći manjina. 

- Ukratko, Ustav FBiH predviđa da se iz svakog kantona u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine delegira po jedan Srbin, Hrvat i Bošnjak (princip 1+1+1), a da se preostali broj delegira prema brojnosti etničkih grupa na području odakle se biraju. Ono što želi učiniti Visoki predstavnik je uništiti princip jednakosti i multietničnosti (1+1+1) i etničkim grupama koje su manje zastupljene na nekom području umanjiti prava - napisao je Magazinović. 


Faksimil pisma koje je Magazinović uputio Ahmetoviću. Avaz

- Poštovani gosp. Ahmetović, kao prijatelja Bosne i Hercegovine i kao kolegu zastupnika u parlamentu, molim Vas da svojim angažmanom pomognete u objašnjavanju pogubnosti namjere visokog predstavnika gosp. Šmita da jednom odlukom trajno zaustavi izgradnju bosanskohercegovačkog društva i vrlo moguće vrati nas u devedesete godina koje i danas izazivaju traumu kod većine stanovnika Bosne i Hercegovine - zaključio je Magazinović u pismu.

Kako je poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH istakao za portal "Avaza", nije samo pisao Adisu Ahmetoviću.

- Komunikacija sa kolegom Ahmetovićem je kontinuirana. Mi smo imali i telefonski razgovor, ali imao sam potrebu a i na neki način smatram da neke stvari trebaju da ostanu na papiru, da mu se i na ovaj način obratim. Znam da je on vrlo aktivan ovih dana i vjerovatno će i bh. javnost imati informacije o tome. Nisam samo razgovarao s njim. Razgovarao sam sa brojnim drugim kolegama iz različitih parlamenata u Evropi. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je danas najavio također da će se obratiti našim sestrinskim partijama, našim partnerima i u EU Parlamentu i u nacionalnim parlamentima, jer smatramo da ovu situaciju koju trenutno imamo treba u potpunosti razjasniti i ljudima izvan granica BiH - rekao je Magazinović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.