PREDSJEDNIK VSTV-A

Lagumdžija: Upoznati smo s informacijama o tužiteljici Kajmaković i aplikaciji Sky

Glavni tužilac dobio je određene informacije, papire, vezane za lica koja se bave kriminalnim radnjama u svojim razgovorima, rekao je

Halil Lagumdžija. Arhiv

Piše: A. K.

31.5.2022

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) na današnjoj sjednici raspravljalo je o Izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u koji nije prošao u Domu naroda BiH.

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, kazao je medijima nakon sjednice da je Izmjenama  i dopunama Zakona predviđeno da se u roku godinu dana od usvajanja uradi novi tekst Zakona o VSTV-u koji previđa značajnije zahvate.


Bačeni na margine

- Ovo što je bilo u proceduri dobilo je potrebne saglasnosti Venecijanske komisije i malo smo razočarani da nas zakonodavna vlast baca na margine i na ovaj način veže ruke i spriječava nas da kvalitetno i efikasno radimo svoj dio posla. Na sjednici Vijeća sam rekao, sad ću ponoviti, da sam za to da mi sami uređujemo ovo što se može urediti i nastojat ću da iskoristim svoj uticaj i uticaj članova Predsjedništva da animiramo prvo izvršnu vlast kao predlagača, a onda i zakonodavnu vlast da izmjene i dopune zakona što prije krenu u proceduru i u budu usvojene. Postoje neke loše energije da to neće krenuti u tom pravcu, već će pozvati visokog predstavnika na razgovor i tražiti od njega da radi izmjene i dopune - rekao je Lagumdžija.


Podnijela zahtjev

Tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Diana Kajmaković isključena je iz tužilačkog tima koji već mjesecima dešifruje, raspakuje i slaže mozaike iz poruka izvučenih iz aplikacija "Sky" i "Anom". Lagumdžija je kazao da je upoznat sa informacijama vezanim za taj slučaj.

- Ja sam upoznat u mjeri u kojoj je bilo potrebno. Znate da se na tome radi u posljednje vrijeme tužiteljica Kajmaković je i zamjenica glavnog tužioca i bila je vođa tog tima koji se bavio aplikacijom Sky. Glavni tužilac, odnosno vršilac dužnosti glavnog tužioca, dobio je određene informacije, papire, vezane za određena lica koja se bave kriminalnim radnjama u svojim razgovorima kroz tu aplikaciju pominju tužiteljicu Kajmaković. Bar ono što ja preliminarno znam je da nema nje da ona direktno priča, ali određena lica nju pominju. Vršilac dužnosti glavnog tužioca je upoznao tužiteljicu Kajmaković s tim i ona sama je podnijela zahtjev da se privremeno, dok se ta situacija ne izvidi, da ne bude uključena kao šef tog tima u rješavanje problematike Sky aplikacije. Vršilac dužnosti glavnog tužioca u tom kontekstu je donio odluku privremenog karaktera, dok se to ne utvrdi, a nadam se da neće dugo trajati, da ona neće raditi na Sky aplikaciji - zaključio je Lagumdžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.