PRES-KONFERENCIJA

Udruženje generala BiH: Oni koji su izvršili agresiju sude žrtvi što se branila

U posljednje vrijeme se vrši jak pritisak na pripadnike Armije RBiH nastoji se dokazati nedokazano", rekao je general Alija Ismet

Piše: A. Kukić

24.5.2022

S današnje pres-konferencije. A. Kukić

Udruženje generala Bosne i Hercegovine organiziralo je pres-konferenciju na kojoj su govorili o procesuiranju ratnih zločina i pokušajima da se kroz sudske procese u BiH relativiziraju ratni zločini, ali i izjednače strane u ratu. Time bi se odbacilo haško naslijeđe i presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Na konferenciji su iznijeli imena i podatke o pojedincima koji su učestvovali u opsadi Sarajeva, a koje je Haški tribunal označio kao A kategoriju (ima dovoljno dokaza), koji su u ladicama Tužilaštva BiH, dok se diže optužnica za Dobrovoljačku za koju je Tribunal u Haagu ocijenio da nema dovoljno dokaza. 





General Ismet: Pripremaju se optužnice i za ostale generale i komandante. A. Kukić

General Alija Ismet je istakao da "su svjedoci da se u posljednje vrijeme vrši jak pritisak na pripadnike Armije RBiH i da se nastoji dokazati nedokazano".

- Nažalost u tome uspijevaju. Ono što je obavezno u sudu u Hagu, Londonu i Beču pokreće se opet u Sarajevu. Nastoji se optužiti rukovodstvo ARBiH - rekao je i nabrojao sve procese koji se vode protiv rukovodstva ARBiH.

Naveo je da se, prema informacijama s kojim raspolažu, pripremaju optužnice i za ostale generale i komandante, kako bi čitava komandna linija ARBiH odgovarala.

- Vrlo brzo ćemo na sceni imati promjenu karaktera rata. Svi imamo historijsku odgovornost da tražimo procesuiranje odgovornih za zločin. Nisu procesuirani iz MUP-a RS, to stoji 30 godina. Pokoljenja koja dolaze zateći će neistinu kao istinu, nepravdu kao pravdu.

Oni koji su izvršili agresiju sude žrtvi što se branila. Tražimo da se svi predmeti predaju Tužilaštvu BiH i da se sudi u BiH. Pozivamo VSTV, OHR, Ustavni sud i ostale institucije da sagledaju da li je došlo do zloupotrebe u podizanju optužnice u slučaju Dobrovoljačka. Na osnovu čega je ponovo pokrenuta istraga, nakon odluke 2012. godine, koji su se novi dokazi pojavili nakon 30 godina - rekao je general Alija Ismet.

Govoreći o slučaju Dobrovoljačka, general Ismet je rekao da su u Udruženju generala duboko ubijeđeni u oslobađajuću presudu.

Tahirović: Tužilaštvo najviše vremena posvećuje B listi. A. Kukić

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja zrtava i svjedoka genocida, rekao je kako nemaju odgovora od Tužilaštva na upite u posljednjih nekoliko godina.

- Tužilaštvo BiH se počelo baviti nečim sto je poljuljalo ugled Tužilaštva. Ono što je jako bitno je kontinuitet procesuiranja - rekao je i podsjetio da nema optužnica za opsadu Sarajeva.

- U nekoliko navrata smo pisali Tužilaštvu navodeći činjenice - podsjetio je.

Tahirović je naveo kako, prema njihovoj analizi, Tužilaštvo najviše vremena posvećuje B listi za koju je utvrđeno da nema dokaza.

Na toj listi se nalazi i Dobrovoljačka. Potpuno je uspostavljena A lista. Niko ne želi da nam da odgovor gdje su ti predmeti - rekao je Tahirović.

Neka od imena na A listi su: Nebojša Ivković, Predrag Bošković, Marinko Krnjeta, Zlatko Subotica, Nada Vojnović Šipina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.