NEUM

Energetski samit 2022: Bosna i Hercegovina ima resurse koje ne iskorištava

Razgovarano je o što bržem donošenju zakona na svim nivoima vlasti kako bi se ušlo u proces izvršavanja prethodno preuzetih obaveza, a koje se tiču energetskog sektora u BiH

Sa Energetskog samita. USAID

N. Aj.

24.3.2022

Na kraju prvog dana Energetskog samita 2022 u Neumu u okviru drugog panela organiziran je razgovor predstavnika zakonodavne vlasti sa različitih nivoa u Bosni i Hercegovini, a razgovarano je o što bržem donošenju zakona na svim nivoima vlasti kako bi se ušlo u proces izvršavanja prethodno preuzetih obaveza, a koje se tiču energetskog sektora u BiH. 

Na panelu su učestvovali Branislav Borenović (PDP), Damir Marjanović kao nezavisni kandidat, Edita Đapo (SBB), Lazar Prodanović kao predstavnik (SNSD), Mirsad Pindžo (NiP), Sanela Klarić (NS), Saša Magazinović (SDP), Šemsudin Mehmedović (SDA) te Tomislav Martinović (HDZ).

- Svjesni smo dramatične situacije koja se odnosi na energetsku krizu i građani Bosne i Hercegovine bit će izloženi problemu u sektoru energetike. Bosna i Hercegovina je preuzela obaveze, ali je očigledno da se ne ide planiranom dinamikom - rekao je Šemsudin Mehmedović.


Energetski samit 2022 - Avaz
Energetski samit 2022 - Avaz
Saša Magazinović - Avaz
Energetski samit 2022 - Avaz
Energetski samit 2022 - Avaz
+3

Zakonska regulativa neće, i ne može preko noći da riješi nagomilane probleme, ali može da ubrza proces, a kako je istaknuto tokom diskusije građane i građanke Bosne i Hercegovine ne zanima donošenje zakona već njegova što brža implementacija, jer osjetno utiče na svakodnevni život i društvo.

- Očigledno je da postoji tromost i otpor za implementaciju, i možda smo malo sebični kad čujemo 2050. godina, ali to je blizu našoj djeci i potrebno je hitno reagovati - naglasio je Branislav Borenović iz PDP-a.

Prisutni su bili saglasni u vezi sa činjenicom nedovoljne iskorištenosti prirodnih resursa koje Bosna i Hercegovina posjeduje, a čiji potencijal je prepoznat od strane investitora koji, međutim, prebrzo odustaju od ulaganja u BiH zbog komplikovanih procedura koje im otežavaju provođenje konkretnih projekata, a koji bi doprinijeli jačanje energetskog sektora.

- Utopljavamo objekte proizvodima koji nisu iz BiH, a imamo vlastite resurse da ih proizvedemo i koristimo - istakla je Sanela Klarić iz Naše stranke.

Panel je bio prilika za nastavak diskusije o temama koje je Zeleni klub grupe poslanika Parlamentarne Skupštine BiH razmatrao tokom sastanka organiziranog u utorak, 22. marta 2022. U četvrtak, drugog dana Energetskog samita bit će upriličeni paneli „Uloga žena u pravednoj tranziciji energetskog sektora“, „Dekarbonizacija energetskog sektora“ i „Sigurnost snabdjevanja prirodnim gasom“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.