POTPREDSJEDNIK SBB-A

Čavka: Endemska korupcija se krije iza političke krize u BIH

On je pozvao sve bh. prijatelje da koriste sve alate koji im stoje na raspolaganju kako bi stali na put svima onima koji zaustavljaju regionalni napredak BiH

Problem BiH je korupcija. AGENCIJE

S. S.

20.2.2022

Osnovni problem u BiH nije etnonacionalizam nego korupcija. BiH je najkorumpiranija država na Balkanu i treća u Evropi i to je najveći razlog odlaska mladih i najveća prepreka za euroatlantske intregarcije, rekao je potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka. 

On je kazao da većina regiona ostvaruje napredak, a da je u BiH i dalje prisutna velika politička kriza koju karakteriše endemska korupcija.

- Rješenjem izborne reforme popravili bi se odnosi između Bošnjaka i Hrvata i nastavio bi se dijalog. Tako bi se, na koncu, svi vratili u državne institucije. Oni koji se upuštaju u destabilizirajuće koruptivne aktivnosti treba da znaju da će snositi posljedice – kazao je Čavka.

Problem u BiH nije, podvukao je on, etničke prirode. Problemi su sistemska korupcija i nedostatak vjerodostojnosti političkih aktera. Čavka je pozvao sve bh. prijatelje da koriste sve alate koji im stoje na raspolaganju kako bi stali na put svima onima koji zaustavljaju regionalni napredak BiH.

- Oni koji zaustavljaju BiH rade to da bi napunili sopstvene džepove. Naši prijatelji iz SAD zajedno s Evropom i dalje su opredijeljeni da pomognu BIH da se ostvare reforme na putu zemalja ka EU i ka NATO-u. Zemlje iz bivše Jugoslavije sada su među četiri saveznice u NATO, dok su dvije zemlje članice EU. Među zemljama Zapadnog Balkana dijele strateški cilj dublje integracije sa Zapadom kao aspiranti na članstvo u EU ili su članice EU. BIH sebi ne smije dozvoliti da postane crna rupa u regionu – istakao je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.