ODLUKE

Ustavni sud RS: Dio Zakona o ćirilici vrijeđa interese Hrvata i Bošnjaka

Vijeće je utvrdilo da je zakonodavac, odnosno Narodna skupiština Republike Srpske favorizovao upotrebu ćiriličnog u odnosu na latinično pismo, navodi se u saopćenju

Ustavni sud RS. Arhiv

N. Aj.

23.11.2021

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da su pojedinim članovima Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma povrijeđeni vitalni nacionalni interesi Bošnjaka i Hrvata.

Vijeće je utvrdilo da je zakonodavac, odnosno Narodna skupiština Republike Srpske favorizovao upotrebu ćiriličnog u odnosu na latinično pismo jer je odredio da kulturne i druge manifestacije koje se finanisiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava u logu i nazivu moraju imati ćirilično pismo.

Logo na ćirilici

Pored ovog člana Zakona, Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je i da član kojim se predviđaju kazne za organizatora kulturne ili druge manifestacije kojima logo i naziv nisu na ćirilici, također vrijeđa nacionalni interes Hrvata i Bošnjaka.

- Zakonodavac favorizuje upotrebu ćiriličkog u odnosu na latiničko pismo. S obzirom na to da konstitutivni hrvatski i bošnjački narod, svoj nacionalni identitet ne povezuju s ćiriličkim pismom uskraćena im je sloboda u izboru i načinu ispoljavanja ove identitetske odrednice - navodi se u saopćenju iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Drugi članovi nisu sporni

Pored toga, Klub Hrvata i Bošnjaka u Vijeću naroda Narodne skupštine Republike Srpske smatrao je da još neki članovi Zakona vrijeđaju njihov vitalni nacionalni interes, međutim Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da drugi članovi nisu sporni.

- Vijeće je stanovišta, kako je između ostalog navedeno u obrazloženju odluke Vijeća, da činjenica što se zakonodavac opredijelio da osporenim zakonom uredi određeno nematerijalno kulturno naslijeđe sa kojim se u potpunosti identifikuje jedan od konstitutivnih naroda, te što je propustio da istovremeno i u okviru jedinstvenog zakonskog rješenja uredi i odgovarajuće nematerijalno kulturno naslijeđe sa kojim se identifikuju druga dva konstitutivna naroda, ne predstavlja, sama po sebi, povredu vitalnog nacionalnog interesa tih naroda - navodi se u saopćenju iz Ustavnog suda RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.