SAOPĆENJE

Ambasada SAD potvrdila: Derek Chollet dolazi u BiH 15. novembra

Prenijet će čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka, povlačenjem iz državnih institucija, mogao narušiti Dejtonski mirovni sporazum

Derek Chollet boravit će u Bosni i Hercegovini od 15. do 17. novembra. Avaz

Piše: H. J. I.

10.11.2021

Savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet boravit će u Bosni i Hercegovini od 15. do 17. novembra kako bi potvrdio podršku SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i pozvao čelnike zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog, naveli su iz Ambasade SAD u zvaničnom saopćenju. 

- Tokom boravka u Sarajevu, savjetnik Chollet će se sastati sa visokim zvaničnicima vlade kako bi naglasio da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana, kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj (RS), kao i u Brčko Distriktu. 

Prenijet će čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka, povlačenjem iz državnih institucija, mogao narušiti Dejtonski mirovni sporazum, stvoriti teškoće za građane i biti veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu. Savjetnik će se također sastati s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt), da prenese snažnu podršku američke vlade njegovom mandatu, uključujući potrebu za vitalnim ekonomskim, izbornim i antikorupcijskim reformama. Osim toga, sastaće se sa predstavnicima medija i civilnog društva - navodi se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.