IZBORI U NJEMAČKOJ

Jasmina Hostert nakon što je izborila ulazak u Bundestag za portal "Avaza": BiH će u meni imati osobu koja će zastupati njene interese

Sretna sam da ću imati priliku implementirati sve ono što sam najavila u izbornoj kampanji, kaže Jasmina Hostert

Jasmina Hostert: Bosna je sinonim za zajednički život i toleranciju. Facebook

Piše: Nerma Ajnadžić

27.9.2021

Jasmina Hostert, na jučer održanim izborima u Njemačkoj uspjela je izboriti ulazak u njemački Bundestag. Njena životna priča mogla bi poslužiti kao potka za filmski scenarij.  U Njemačku je došla s deset godina, nakon što je 1993. u Sarajevu izgubila ruku. Zbog toga što joj se rana inficirala, trebala joj je pomoć van grada koji je u to vrijeme bio izložen svakodnevnom granatiranju. U Bon je stigla sa ocem, a početak je bio, kako kaže, jako težak.

Jasmina Hostert je u razgovoru za portal "Avaza" je kazala da je sretna zbog ovog rezultata. 

- Sretna sam da ću imati priliku implementirati sve ono što sam najavila u izbornoj kampanji. Radujem se da sam dobila priliku da njemačko društvo učinim boljim mjestom za život - ističe Jasmina Hostert. 

Govoreći o planovima, osvrnula se i na rodnu Bosnu i Hercegovinu: 

- Bosna i Hercegovina će u meni imati osobu koja će zastupati njene interese. Bosna je sinonim za zajednički život i toleranciju, upravo ono što je i njemačka nacija danas. Bosanskohercegovačka nacija zaslužuje mjesto u Evropskoj Uniji.

Njena predviđanja, kada je u pitanju kurs njemačke politike, su da će radni čovjek doći u prvi plan. 

U prvi plan će doći radni čovjek pa tek onda koncerni i bogataši. Stubovi na kojim počiva država a to su, obrazovanje, zdravstvo, socijalna pravda i sigurnost će biti ojačani. Što se tiče vanjske politike, podržane će biti one snage koje budu gajile iste vrijednosti kao i mi. Vrijednosti građanske države odnosno liberalne demokratije, inkluzivnosti, tolerancije odnosno prava pojedinca - kaže Jasmina Hostert za portal "Avaza". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.