VIŠEGODIŠNJI SUKOBI

Prljav veš tuzlanskog tužilaštva na disciplinskom postupku: Ko je kupovao jorgane preko Facebooka

Zamjenik glavnog tužioca Jezdimir Spasojević disciplinski prijavljen zbog komentiranja na Facebooku i ne dolaska na ročište jer je bio na godišnjem odmoru

Glavni tužilac Jukić i njegov zamjenik Spasojević. Avaz

Piše: Admir Aljimi

13.7.2021

Pred disciplinskom komisijom VSTV-a danas je završen dokazni postupak u slučaju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona Jezdimira Spasojevića.

Naime, on se tereti da je svojim postupanjem, odnosno objavama na Facebooku i propuštanjem da se pojavi na jednom ročištu 2018. godine svojim nemarom ili nepažnjom u vršenju službenih dužnosti narušio ugled pravosudne institucije u kojoj radi.

Inače, radi se o slučaju kojim su na površinu isplivali sukobi u tuzlanskom tužilaštvu te narušeni međuljudski odnosi zbog kojih je svojevremeno morao intervenirati glavni Federalni tužilac, a Spasojević je neko vrijeme proveo pod policijskom zaštitom FUP-a. 

Tokom sukoba među tuzlanskim tužiocima kako su pojedini mediji prenosili postojala je mogućnost i protesta pred zgradom tužilaštva, jer se pojavila informacija da je Spasojevića na pravosudnu funkciju imenovao Radovan Karadžić 1992. godine, a njegova advokatica Tatjana Savić navela je da je u to doba Karadžić jednostavno potvrdio imenovanja svim nosiocima pravosudnih funkcija te da je to pitanje pokrenuto, jer je Spasojević smetnja.


Dostava na adresu Tužilaštva TK

Inače, Spasojević je u fokus javnosti došao jer je javno na Facebooku komentirao status Ružice Jukić, bivše potpredsjednice VSTV-a, a u njegovoj disciplinskoj prijavi navedeno je da je preko iste društvene mreže „naručivao jorgane“ koje su mu dostavljali na adresu tužilaštva. Advokatica Savić je to uporedila sa naručivanjem hrane koje se odvija u svim institucijama, te da tu nema bitne razlike. 

Kao prva svjedokinja pojavila se Mirzeta Begić, također zamjenica glavnog tužioca. Ona je kazala je kako Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona ima više od 250 glavnih pretresa sedmično, koji se raspoređuju po tužiocima svakog četvrtka, pri čemu se “gleda da na pritvorske predmete ide postupajući tužilac”.

Begić je navela da se termini ročišta određuju kada se spis odnese u pisarnu ili glavnom tužiocu, koji ga spusti u pisarnu da bi se unio datum. Prema prijavi u jednom predmetu Spasojević nije postupio prema pravilima jer je otišao na godišnji odmor, a spis je ostao u njgeovoj kancelariji.

-Tada smo zamjenici bili Dragan Radovanović i ja. Spis je bio kod tužioca. On je evidentirao odložen glavni pretres, ali nije obavijestio da je spis kod njega i za kad je odložen - kaže Begić.

Na pitanje advokatice Tatjane Savić o tome da li je sačinila službenu zabilješku u kojoj konstatira da Spasojević nije došao na glavni pretres, te da je određen drugi tužilac, Begić je rekla da jeste, ali da nisu nastupile posljedice.

Dalje je kazala da se događalo da tužioci na ročišta idu svojim vozilima, a da joj nije poznato da li je tužilac Spasojević ikada tražio naknadu, jer je koristio vlastiti automobil.


Komentar na društvenoj mreži

Nakon nje mjestu za svjedoke pristupio je i glavni tužilac tuzlanskog tužilaštva Tomislav Ljubić, koji je naglasio da je komentar Spasojevića na Facebook objavu Jukić veoma utjecao na integritet tužilaštva.

Ljubić je kazao da Spasojević prije imenovanja na poziciju zamjenika glavnog tužioca nije uradio ništa loše, te da su mu rezultati bili uredni.

-Pokazao je da je izuzetno uspješan po kriterijima Vijeća - rekao je Ljubić, ali je naglasio da su mu rezultati sada “nikakvi” dodavši:

-Od 2019. godine podigao je sedam optužnica, to je ispod prosjeka.

Na pitanje Savić zbog čega je tražio razrješenje Spasojevića prije nego je i stupio na poziciju zamjenika glavnog tužioca, Ljubić je rekao da je tražio razmatranje odluke VSTV-a smatrajući da treba biti preispitana, i napomenuo kako je on imenovan za zamjenika odgovornog za Odsjek za korupciju i ratne zločine.

-Smatrao sam da sa svojim kapacitetima nema sposobnosti da vodi taj odjel - kazao je Ljubić i rekao da je podnio više prijava protiv Spasojevića, ali da ne zna koliko, a jednu prije nego je postao zamjenik.


Odluka u propisanom roku

U tužbi koju zastupa disciplinski tužilac Asmir Baćevac Spasojević se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije te bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Tužilac Baćevac u svojoj završnoj riječi naveo je kako smatra da je UDT dokazao sve navode tužbe tražeći da se Spasojeviću odredi disciplinska mjera.

-Imajući u vidu raniju odluku iz 2018. godine, kada je sklopljenim sporazumom između UDT-a i Spasojevića za ponašanje u sudu ili izvan njega određena disciplinska mjera, očigledno je da je mjera bila neadekvatna i da nije utjecala preventivno na tuženog - kazao je Baćevac.

Savić je u svom završnom izlaganju tražila da se disciplinska tužba odbaci

Prvostepena diciplinska komisija VSTV-a će donijeti odluku u propisanom roku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.