SKUPŠTINA KS

Vranić: Mjere su dale rezultate, hospitalizirano je oko 300 pacijenata

U toku je vakcinacija starijih od 75 godina i sve protiče u najboljem redu, rekao je Vranić

Ministar Haris Vranić. Printscreen

Piše: A. Č.

27.4.2021

Nakon što su zastupnici Skupštine KS usvojili dnevni red, u toku je rasprava o epidemiloškoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić rekao je da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća posebno u posljednjih 15 dana.

- Smanjen je broj hospitaliziranih pacijenata što znači da je Krizni štab na vrijeme reagirao. Treći val je bio na vrhuncu 31. marta kada je zabilježeno 746 pacijenata. Nakon uvođenja mjera dolazi do postepenog pada i sada je na liječenju oko 300 pacijenata. Imali smo velik broj umrlih pacijenata. Jučerašnji izvještaj pokazuje da je bilo 76 građana, a na liječenju je 246. 

Na respiratoru je samo 6 osoba. Prvi smo u BiH počeli sa uvođenjem mjera, ne obazirući se na Federaciju. Pozivali smo ih da nas slijede. I Republika Srpska je slijedila naš primjer sa djelimičnim lockdownu. Rezultati ovakvog djelovanja pokazuju da se ne smije nijedan dio odvajati. Ova Vlada će sigurno, prateći situaciju, biti spremna da se odupre novom talasu - rekao je Vranić.

Zdravstveni sektor je podnio najveći teret i, kako je rekao Vranić, zajedničkim naporima se može normalizirati stanje i raditi na povratku u normalne životne tokove.

- Nakon vakcinacije zdravstvenih radnika, završili smo i vakcinaciju u staračkim centrima. U toku je vakcinacija starijih od 75 godina i sve protiče u najboljem redu. Nije bilo velikih redova, a zdravstveni radnici pružaju kvalitetnu uslugu i imamo samo riječi pohvale za organizaciju. Svi koji su primili prvu dozu vakcine, odmah su dobili termin i za drugu vakcinaciju - rekao je Vranić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.