MOSTARSKA SUTKINJA ZA AVAZ

Nina Ratkušić: Alena Kurspahić selektivno pokreće postupke i istrage

Zamislite kako UDT i Alena Kurspahić-Nadarević nastupaju, a nemaju prethodnog pravosudnog iskustva. Da bi disciplinski tužitelji znali voditi disciplinski prekršaj, moraju biti veterani u pravosuđu

Piše: Meliha Smajkić

28.3.2021

Ratkušić: Ići će, ako treba, i do Strazbura. Avaz

Ime Nine Ratkušić, sutkinje Općinskog suda u Mostaru, bh. javnosti je prilično poznato. Ona je jedna od rijetkih nosilaca pravosudne funkcije koja se odvažila javno, medijski, istupiti i progovoriti o pritiscima i svojevrsnom mobingu kojem je bila izložena na svom radnom mjestu od nadređenih, konkretno od tadašnje, a sada već smijenjene, predsjednice Suda Divne Bošnjak.


Vjerovala UDT-u

Samo zbog toga što se odlučila suprotstaviti, odnosno, uporno odbijati usmene naredbe koje su joj „stizale“ od predsjednice i tvrdoglavo braniti svoj stav, Ratkušić je „zarađivala“ prijave i to, kako tvrdi, lažne, a u konačnici, cijela stvar je rezultirala i disciplinskim postupcima.

Prema prijavi Bošnjak, protiv Ratkušić je vođen disciplinski postupak zbog disciplinskih prekršaja ponašanje u Sudu ili izvan njega koje šteti ugledu sudijske funkcije, kao prve tačke, te zbog nemara ili nepažnje u vršenju službene dužnosti.

Kada su krenuli disciplinski postupci protiv nje, Ratkušić je, kako nam priča, u Ured disciplinskog tužioca (UDT) polagala veliku vjeru. Ali na vlastitoj koži je iskusila „kako stvari hodaju“.


Ratkušić je pisala Aleni Kurspahić-Nadarević. Avaz

- Tužba protiv mene je sadržavala dvije tačke, jedna se odnosila na to da sam ja Divnu Bošnjak verbalno napala i, kao dokaz, Tužilaštvo je priložilo videosnimak, koji nikad nisam uspjela otvoriti. Čak dva puta smo ga vještačili i oba puta je vještak rekao da se ne može otvoriti jer je rađen u fotošopu, programu za uređivanje slika, tako da mi nismo uspjeli pripremiti odbranu.

Međutim, Vijeće je to zanemarilo! Pustili su taj snimak, na kojem se vidi da stojim sama, na kojem se ne vidi gdje idem i gdje se ne može zaključiti u kojem sam dijelu zgrade. Eto, to je bio njihov ključni dokaz da sam ja napala Divnu Bošnjak. To je bio ključni dokaz Tužilaštva, odnosno Alene Kurspahić-Nadarević, koja rukovodi postupkom i oni su u prvoj tački, dakle zbog nedoličnog ponašanja, mene prvobitno osudili smanjenjem plaće od 25 posto na šest mjeseci, što su, odlukom Drugostepene disciplinske komisije, preinačili na javnu opomenu prije 15-ak dana - govori nam Ratkušić.


Obraćala se pismeno i v. d. predsjednika Suda Bajri Avdiću. Avaz

Posebno naglašava da su tokom postupka izjave dva ključna svjedoka Tužilaštva bile kontradiktorne.

- Dakle, dokaza uopće nema, jer snimak ne pokazuje ništa i izjave svjedoka su kontradiktorne, ali oni nastavljaju s tužbom. Moja odbrana je sada uložila žalbu - iznosi ona.


Usmena naredba

Navodi da je i ranije protiv nje bilo prijava, koje su odbačene, a kada to nije „upalilo“, bivša predsjednica, kako govori, daje usmenu naredbu jednoj sutkinji da joj presigniraju jedan višemilionski predmet.

- Taj predmet nisam zadužila u referatu, ali je nekom magijom prešao na mene - navodi Ratkušić.

Povodom tog predmeta, kako priča, izlaze članci na pojedinim portalima s njenom i fotografijom Alene Kurpsahić-Nadarević i u kojima se njih dvije stavljaju u isti kontekst.

Nakon što je Kurspahić, objašnjava Ratkušić, javno prozvana, Ured disciplinskog tužioca ustaje tužbom protiv nje zbog nemara ili nepažnje u vršenju službene dužnosti, odnosno da nije riješila predmet izvršenja koji je hitan.

Pritom joj, govori Ratkušić, nikada nije rečeno postoji li prijava stranke protiv nje, jesu li oni postupili prema službenoj dužnosti na osnovu članaka ili prema bilo kojem drugom postupku.

- Nikada mi nisu rekli na osnovu čega su pokrenuli postupak, a u tri navrata sam im se obraćala takvim zahtjevom. To mi je bilo bitno iz razloga što, ako me stranka prijavila, onda se iz tih predmeta moram izuzeti. Dakle, Alena Kurspahić i Alma Hasanović se nikada nisu udostojile da mi odgovore - iznosi Ratkušić.


Kurspahić-Nadarević: Nikada nije dala odgovor. Arhiv

Objašnjava da je riječ o, zaista, kompleksnom predmetu, kojim su obuhvaćena dva velika privredna subjekta u Hercegovini te da su kroz postupak rađene brojne nezakonitosti, između ostalih i to da je, kako tvrdi, stručni saradnik Vladislav Lukić, nakon objave članaka na jednom portalu o tome da se predmet drži u ladici, pokušao dokumentaciju izbrisati iz CMS-a. Nasreću, govori, IKT službenik mu to nije dozvolio pa je UDT-u priložila dokaz.

- Na sve to smo mi ukazali i istakli načelo oficijelnosti, odnosno da je Tužilaštvo, po saznanju za djela, obavezno da pokrene istragu protiv određenih osoba. Alma Hasanović je tada rekla da će zaista biti pokrenuti postupci i izgledala je vrlo zainteresirano. Međutim, iz tog mog disciplinskog postupka su morali proizaći i drugi disciplinski postupci, ako ništa drugo, onda istraga i krivični postupak protiv Divne Bošnjak.

Alena Kurspahić-Nadarević, kao rukovodeća tužiteljica, morala je to učiniti, jer se iz mog disciplinskog postupka vidjelo ko je sve u predmetu postupao, šta se sve radilo, da se izlazilo iz okvira stvarne nadležnosti, da je pokušano brisanje dokumentacije, koje IKT nije dozvolio, dakle, to su ozbiljni disciplinski prekršaji. Ali ona nije pokrenula disciplinske postupke i sada se taj stručni saradnik, zamislite to, natječe za sudiju - upozorava Ratkušić.


Lični interesi

Sve ove činjenice s dokazima, kako navodi, objavljivane su i u drugim medijima. Upravo medijskom istupanju Ratkušić je pribjegla kada je vidjela da, kako ističe, sistem i UDT zakazuju, iako je od nje traženo da im vjeruje.

- Pa zamislite kako UDT i Alena Kurspahić-Nadarević nastupaju, a nemaju prethodnog pravosudnog iskustva. Da bi disciplinski tužitelji znali voditi disciplinski prekršaj, moraju biti veterani u pravosuđu.

Nedvojbeno je da Alena Kurspahić ima određene interesne sfere da selektivno pokreće postupke i istrage. Najveći problem je njihovo postupanje prema službenoj dužnosti, gdje oni prekinu istragu bez ikakvog objašnjenja oštećenoj osobi, a protiv nekoga vode istragu i montiraju dokaze. Moja je velika sreća što mene zastupa član porodice, vjerujte, da je bilo ko drugi, odustao bi od ovoga. I to je najveći problem što se u UDT-u vode ličnim interesima, a ne profesionalnom i moralnom etikom. Vidjeli smo šta je iznio kolega Ifet Feraget, a šta gospodin Nesad Džaferović povodom smrti njegovog oca.

Do prije nekoliko godina ne bih u ono vjerovala da na vlastitoj koži nisam iskusila, da se disciplinski postupci vode selektivno, a da Vijeće nije neki korektivni faktor. Nadam se iskreno da će novi saziv VSTV-a tome stati ukraj i da će povući prave poteze da se ovo više ne dešava - priča Nina Ratkušić.

Dokaz da je stručni saradnik pokušao obrisati dokumentaciju. Avaz

Poručuje i da će, ako žalba koju je uložila ne bude usvojena, jer je za nju i javna opomena koja joj je izrečena nepovoljna, budući da, kako tvrdi, nije ništa učinila, ići i na Ustavni sud, a potom, ako zatreba, i do Suda u Strazburu.


Dopuna prijave iz 2016. godine u predmetu koji je formiran dvije godine kasnije!?

- Da stvar bude gora, u jednom navratu, na jednom ročištu, Alma Hasanović dostavlja dopunu prijave koja datira iz 2016. godine, dvije godine prije nego što je predmet povodom kojeg sam optužena, uopće, formiran! Dakle, taj predmet nije postojao, a ona dostavlja tu dopunu prijave, gdje stoje imena pet drugih sudija. Moga imena nema, a protiv tih sudija se nije vodila istraga, a kamoli da su optuženi - kaže Ratkušić.


Tri zahtjeva slala, nije joj odobreno

- Interesantna je stvar da sam jedini magistar i u fazi sam pisanja doktorskog rada. I magistarski i doktorski se odnose na civilno pravo, odnosno parnicu, štetu i porodično pravo. Mene su rasporedili u Izvršno odjeljenje. Nepisano pravilo je da, kada se otvori mjesto na prekršaju ili parnici, onaj koji je posljednji na izvršenju, odnosno ko je prvi došao, a želi prijeći, to mu se i omogući.

Tri zahtjeva sam slala, nije mi odobreno, a troje sudija koji su došli poslije mene su imenovani. Dakle, moj status nije obećavajući, a samo jedna stvar se promijenila nakon mog medijskog istupa. Ne traže se izričito više nezakonite radnje i odnos je više formalan, odnosno, više se koriste CMS sistem i e-mail, kao službena korespondencija, a ne mahalski “Evo mene da ti kažem šta da radiš“ - kaže Ratkušić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.