UDRUŽENJE FOČA 92.-95.

Dvadeset godina od historijske presude u predmetu Kunarac i drugi: BiH nije ispunila nijednu preporuku Komiteta protiv torture

Podsjećamo da je u BiH silovano najmanje 20.000 žena, djevojaka i djevojčica, a da i dvadeset godina nakon izricanja ove historijske presude Bosna i Hercegovina nema Zakona o pravima žrtava torture na državnom nivou

Kunarac osuđen na 28 godina zatvora. Screenshot Youtube

Piše: Al. B.

22.2.2021

Danas se navršilo 20 godina od izricanja historijske presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kojom je seksualno zlostavljanje tokom rata po prvi put okarakterizirano kao ratni zločin.


Svjedočilo je 16 Bošnjakinja

Dana 22. februara 2001. godine, u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića, Međunarodni sud u Hagu silovanja u Foči tokom rata presudio je kao zločin protiv čovječnosti, a presuda kojom je Kunarac osuđen na 28 godina zatvora, potvrđena je 22. juna 2002. godine.


- Ovom presudom je pravno razjašnjeno i šta znači seksualno porobljavanje, te kao njegove elemente navodi činjenicu da su žene bile zarobljene, da su morale činiti što god im se naredi, da su vojnici polagali isključiva prava na određene djevojke koje su im stalno bile na raspolaganju, da su vojnici uzimali novac kad bi ih davali drugima na silovanje te da one nisu imale nikakvu kontrolu nad svojim životima – podsjećaju iz Udruženja “Foča 1992. – 1995.”.


U predmetu Kunarac i drugi svjedočilo je 16 Bošnjakinja koje su zarobljene u julu 1992. godine. Žrtve koje su bile izložene višemjesečnom silovanju u Foči svjedočile su kako su Kunarac i vojnici iz njegove jedinice nesmetano ulazili u sportsku halu Partizan, Karamanovu kuću i druge objekte zatočenja gdje su bile držane i odakle su odvođene na razne lokacije u Foči gdje su ih silovali i davali drugim vojnicima da ih siluju.




Izvršiti reviziju krivičnih zakona

- Podsjećamo da je u BiH silovano najmanje 20.000 žena, djevojaka i djevojčica, a da i dvadeset godina nakon izricanja ove historijske presude Bosna i Hercegovina nema Zakona o pravima žrtava torture na državnom nivou. Podsjećamo da Bosna i Hercegovina nije ispunila nijednu preporuku UN-ovog Komiteta protiv torture, koje se odnose na preživjele žrtve seksualnog nasilja u BiH.

Podsjećamo i da ćemo mi, žrtve koje smo preživjele da bismo svjedočile o zločinima, nastaviti svoju misiju svjedočenja i podsjećanja zbog naše i vaše djece. Pozivamo Vijeće ministara, Ustavni sud i druge sudove i zakonodavne institucije u BiH da izvrše reviziju krivičnih zakona i usklade ih sa međunarodnim standardima, da ubrzaju procesuiranje ratnih zločina i omoguće donošenje Zakona o pravima žrtava torture na nivou države BiH – saopćeno je iz Udruženja žrtava rata „Foča 1992. – 1995.“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.