OPĆA BOLNICA

Respiratori koji su stigli kao donacija iz UAE nisu upotrebljivi za liječenje oboljelih od korone

Najviše sam ponosan na to da smo građanima pružili medicinsku njegu u najtežoj situaciji, rekao Gavrankapetanović

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

18.9.2020

Skoro 51.000 pacijenata je prošla kroz Opću bolnicu i dobilo neku od usluga - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U prostorijama Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu danas su predstavljeni rezultati rada od 17. jula do 15. septembra.
Prikazane brojke su više nego impozantne.

Za oko 60 dana Urgentni centar obavio je 5.826 pregleda, što znači 95 pregleda dnevno u prosjeku.
Na početku je naglašeno da je za v.d. direktora 1. jula izabran prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, a da je bolnica već 17. jula krenula s novim režimom rada.

- Mjesecima zatvoreni zdravstveni sistem bio je nešto što nas je sve brinulo. I sam sam bio iznenađen velikim brojem pacijenata, potrebom i žeđu građana KS za medicinskom uslugom - kazao je Gavrankapetanović.

Skoro 51.000 pacijenata je prošla kroz Opću bolnicu i dobilo neku od usluga, u zavisnosti od potrebe pacijenta.

- Hvala i mojim uposlenicima. Trebalo je imati srca svih vas da se ovo uradi. Najviše sam ponosan na to da smo građanima pružili medicinsku njegu u najtežoj situaciji - kazao je, između ostalog, Gavrankapetanović.

Ljekar Ednan Drljević rekao je da su jučer dobili kontingent pomoći u kojem su i dva respiratora, a riječ je o donaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Međutim, pregledom respiratora utvrđeno je da nisu upotrebljivi za Covid-19 zbog nepostojanja određenih dodataka. Također, ne postoji ni servis za ove respiratore.

Naglašeno je da se ovi respiratori mogu koristiti za druge bolesti, ali ne za Covid i SARS.

Pres-konferenciji prisustvovali su uposlenici Opće bolnici, šefovi odsjeka, ali i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić te privremeni ministar zdravstva KS Draško Jeličić.

Nenadić je kazao kako su predstavljeni rezultati više nego ohrabrujući.

- Razgovaramo na koji način vlada KS može još doprinijeti uspjesima ovog kolektiva. U ime osnivača, Vlade KS, zaista mogu izraziti svoju zahvalnost. Želimo podržati jačanje zdravstvenog sistema za sve ustanove za koje smo zaduženi. Čestitam uposlenicima Opće bolnice - poručio je Nenadić.

Dodao je da je Vlada KS odobrila skoro 50 novih zaposlenja prema ovoj bolnici.

- U fazi smo i osposobljavanja izolatorija. To je jačanje kapaciteta Infektivnog odjeljenja Opće bolnice. Tu bi bili smješteni pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom. U narednim mjesecima bit će upotpunosti opremljen. Imat će oko 50 kreveta na jednom spratu, a ukoliko bude potrebe, kapacitete ćemo proširiti i na drugi sprat - kazao je Nenadić.

Jeličić je, između ostalog, naglasio da će nastojati ispoštovati sve postulate medicine te da će se osigurati dodatna zaposlenja radnika u narednim mjesecima, jer bolnice moraju imati rezervne kapacitete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.