NEDOPUSTIVO

Drljević: Svi poduzimaju neke mjere bez ikakve konsultacije sa stručnjacima

Prilikom donošenja odluke o ublažavanju mjera u FBiH nije konsultovana struka, izjavio je načelnik Odjeljenja za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica

Drljević: Epidemiologa i infektologa je premalo. Arhiv

Avaz.ba

27.4.2020

Prilikom donošenja odluke o ublažavanju mjera u Federaciji Bosne i Hercegovine nije konsultirana struka niti Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, kao ni neko iz kantonalnih ministarstava, izjavio je načelnik Odjeljenja za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica Ednan Drljević.

- Ne znam po koji se put desilo da niko struku nije konsultirao. Nas epidemiologa i infektologa je premalo i oni bi nas zaista morali koristiti. Svi poduzimaju neke mjere bez ikakve konsultacije sa stručnjacima - rekao je Drljević.

On je istakao da se odluke vezane uz policijski sat moraju uskladiti s Republikom Srpskom, jer su, kako je rekao, RS i FBiH jedno epidemiološko područje, prenosi Srna. Prema njegovim riječima, nedopustivo je i da mjere u vezi s karantinima nisu usklađene.

- Te mjere moraju biti usklađene i kad se donose, a kada se ublažavaju, onda se mora konsultirati struka. Imamo indekse po kojima to trebamo mjeriti, kolikom se brzinom šire ti virusi.

Ako je on ispod jedan, onda se te mjere olabave, ali ja te indekse nisam nigdje vidio, a ako se približi jedan, ponovo se uvode mjere - pojasnio je Drljević i poručio da je krajnje vrijeme da se prestane raditi na takav način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.