BOSANSKOPODRINJSKI KANTON

Dobiva li Goražde bitku protiv koronavirusa

Epidemiološka situacija je povoljna, ali će mjere štabova biti ublažene tako da i dalje trebamo biti oprezni, kazala je Medina Bičo

Bičo: I dalje je potreban oprez. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

24.4.2020

Bosanskopodrinjski kanton Goražde jedini je s većim brojem oporavljenih od broja zaraženih koronavirusom, u kojem već dvije sedmice traje masovnije testiranje stanovništva.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo BPK, trenutno je osam oboljelih osoba, dok ih je 13 oporavljeno od koronavirusa. Prema broju testiranih u odnosu na broj stanovnika, BPK je prvi u Federaciji Bosne i Hercegovine.

- Mi smo kanton koji najviše testira. Više od 800 osoba do sada je testirano. Imamo Covid ambulantu Doma zdravlja u Višegradskoj ulici, gdje se vrše testiranja i nekih rizičnih grupa.

Svi zdravstveni radnici su testirani. Arhiv

Već dvije sedmice radimo testove radnika na kasama u trgovinama, policajaca, dostavljača hrane, volontera, vozača u transportu, osoba iz kućne izolacije, karantina... Svi zdravstveni radnici su testirani, neki i po dva ili tri puta.

Već šest dana nemamo pozitivnih uzoraka, a imali smo svakog dana najmanje 50 testiranih. Nakon žarišta “Ginex”, imali smo još tri klastera pa smo imali rast broja ljudi u izolaciji, ali sada je taj broj 99 i opada.

Dakle, epidemiološka situacija je povoljna, ali mjere štabova će biti ublažene tako da i dalje trebamo biti oprezni – kazala nam je epidemiologinja Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.