PODUHVATI

Uspon na Akonkagvu posvetio oboljelima od plućne hipertenzije

Uvjeti su veoma teški za preživljavanje, a na vrhu ima tek 40 posto kisika, rekao Veljačić

Veljačić: Temperature padale i do minus 30 stepeni. Avaz

Piše: A. Memišević / Avaz.ba

28.2.2020

Ovogodišnja ekspedicija bh. alpiniste i speleologa Zdenka Veljačića Vekija, uspon na najviši vrh Južne Amerike Akonkagvu od 6.962 metra, završena je nakon nešto više od tri sedmice.

Teški uvjeti

Veljačić je bio dio internacionalne ekipe s još osam bh. alpinista, a jedini je član Kluba “Atom” Zavidovići koji je učestvovao u ovoj ekspediciji osvajanja najvišeg vrha obje Amerike, odnosno južne hemisfere koji se nalazi u Argentini.

- Uvjeti su veoma teški za preživljavanje. Na vrhu Akonkagve ima tek 40 posto kisika, a penje se bez boca kisika, što ga čini veoma zahtjevnim vrhom i planinom - priča Veljačić.

Uspon završen nakon tri sedmice. Avaz

Uspon je bio otežan izuzetno smanjenim atmosferskim pritiskom i razrijeđenim zrakom, te niskim temperaturama i do -30 stepeni te vjetrovima  od 100 kilometara na sat.

Uraganski vjetrovi

Zbog lične sigurnosti svoj završni uspon prekinuo je na 5.400 metara na vrhu Nido  de Kondores. Kaže da je uspon posvetio oboljelima od plućne hipertenzije.

- Na takvim visinama, alpinisti osjete nedostatak kisika i najbolje znaju kako se svakodnevno osjećaju oboljeli od plućne hipertenzije. Bila je ovo veoma teška ekspedicija od samog početka, jer je zbog uraganskih vjetrova i niskih temperatura mijenjan njen plan, te se moralo krenuti ranije, što je smanjilo vrijeme aklimatizacije i još više otežalo ovu ekspediciju - kaže Veljačić.

U ekspediciji bilo još osam bh. alpinista. Avaz

Živi u Nizozemskoj

Nakon Monblana, Kilimandžara, Muztah Ata u Kini te Materhorna u Švicarskoj, ovo je bio peti uspon Veljačića. Ovaj rođeni Zavidovićanin već duže živi i radi u Nizozemskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.