SARAJEVO

Grubeša: Smatram da i podaci o primanjima sudija trebaju biti javni

Ukoliko su ta primanja javna kada je u pitanju zakonodavna i izvršna vlast, ne vidim razloga da sudska vlast bude izuzeta, kazao je Grubeša

Josip Grubeša. Arhiv

Piše: S. D. / Avaz.ba

30.1.2020

Josip Grubeša, ministar pravde BiH, na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vijeća ministara BiH kazao je da je danas utvrđen Nacrt zakona o dopunama Zakona o prekršajima.  

Također, Grubeša je potvrdio da je utvrđen Nacrt zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da je u vezi s ovim zakonom ranije donesena i presuda Ustavnog suda.

- Svjedoci smo da posljednjih godina nosioci pravosudnih funkcija pokreću veliki broj tužbi koje su u principu i dobivali. Ovim zakonom smanjit će se broj takvih tužbi – kazao je Grubeša.

Na novinarski upit kakav je njegov stav u vezi sa zahtjevima da prihodi sudija i tužilaca budu javno objavljivani, Grubeša je kazao:


Josip Grubeša. Arhiv

- Mi moramo donositi takvu zakonsku regulativu koja će omogućiti transparentniji uvid javnosti u primanja sudske vlasti. Ukoliko su ta primanja javna kada je u pitanju zakonodavna i izvršna vlast, ne vidim razloga da sudska vlast bude izuzeta - kazao je Grubeša.

Ministar pravde, na upit novinara, odgovorio je i u kojoj fazi je proces usvajanja Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina.

- Zamolio sam predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da se ova strategija što prije nađe na dnevnom redu sjednice. Na sadržaju strategije radili su eminentni stručnjaci, smatram da smo uklonili ranije nesuglasice i ne vidim nikakve prepreke za usvajanje ove strategije – kazao je Grubeša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.