POZITIVNA BIH

Neretva krije čarobni svijet podvodnih špilja

Na relativno malom području, kao malo gdje u Evropi, imamo ovoliko velikih, ali i neistraženih vrela, kaže Zoran Vlaho

S istraživanja u okolini Mostara. Avaz

Piše: M.SMAJKIĆ

28.7.2019

Mistični podzemni svijet špilja i jama oduvijek je privlačio ljude. Istraživanje špilja, jama i drugih podzemnih kraških fenomena u BiH ima dugu historiju, a brojni ulazi u to mračno podzemlje još su neotkriveni.  

I brojni izvori rijeka još su neistraženi, na stotine je mjesta pod vodom u koja još niko nije ušao ili su u njima bili samo rijetki ili možda odabrani.

- U Bosni i Hercegovini se krije čitavo bogatstvo špilja, gotovo kao u Meksiku, a iznimno su interesantne jer je većina njih još neistražena - napisao je na svom Facebook profilu Kristof Starnavski (Krzysztof Starnawski), svjetski rekorder u dubinskom ronjenju.

Naše ljepotice ne zaostaju za čuvenim destinacijama

S ovim, jednim od najpoznatijih istraživača u speleoronjenju, tada je u Mostaru ekipa Discovery Channela uradila reportažu dok je istraživao čarobne lokacije tajnovitog špiljskog podvodnog svijeta na području grada na Neretvi. 



S istraživanja u Neretvi. Arhiv


On je tada bio učesnik sedmodnevnog speleoronilačkog samita koji će i ove godine, pod nazivom Balkan Cave Summit, posljednje sedmice u avgustu organizirati kajakaški, ronilački, penjački, spasilački klubovi, svi s istim imenom „Neretva” i koji će, kao i do sada, okupiti svjetsku ronilačku elitu.

Ronjenje u špiljama na području Mostara, kaže nam Esad Humo, jedan od organizatora, dobilo je značenje svjetskih razmjera, a Bosna i Hercegovina još jednu značajnu „markicu“.

- Balkan Cave Summit je postao svjetski poznato okupljalište ronilačke elite, svjetskih rekordera, vrhunskih sportista, naprednih biznismena i proizvođača ronilačke opreme. Više od pedeset ronilaca i njihovog pratećeg osoblja provede sedam dana istražujući ljepote naših rijeka u Mostaru i okolini. Svi oni šire čudesnu reklamu o nama, o našem gradu, o Bosni i Hercegovini. Na njihove preporuke dolaze ronioci tokom čitave godine. Kolege sa Floride i Meksika tvrde da naše špilje, naše ljepotice ne zaostaju za ovim čuvenim destinacijama – ističe ovaj zaljubljenik i istraživač našeg podvodnog svijeta.




Humo: Svjetske razmjere. Avaz

Svaka špilja je jedinstvena, posebna, zanimljiva

Zoran Vlaho, strastveni ronilac i aktivni učesnik samita, priča nam kako dugi niz godina u okolini Mostara, ali i cijeloj Hercegovini, istražuju veće izvore rijeka poput Bune i Bunice, ali i Crno vrelo u Salakovcu i Crno oko u Grabovici. Svake godine, kaže, u program samita uvrste i jednu novu špilju, odnosno kraško vrelo. 

Vlaho: Velika koncentracija. Arhiv

- Možemo se pohvaliti da na relativno malom području, kao malo gdje u Evropi, imamo ovoliko velikih, ali i neistraženih vrela. Francuzi su poznati po speleoronjenju, ali nemaju na svom prostoru tako veliku koncentraciju špilja. Špilje su u svijetu iskorištene do maksimuma, poput Meksika, u kojem su sa speleoronjenjem napravili sjajnu turističku priču - iznosi nam Vlaho. 

Marjanović: Kraško područje. Avaz


Žana Marjanović je, također, fascinirana špiljama. Ona je spelologiji odana na tradicionalni način i davno ju je, kaže nam, privukao izgled podzemlja. Budući da, govori ona, živimo u kraškom području, definitivno, bogati smo speleološkim objektima. 

- Mi u BiH imamo veliki broj objekata koji bi se mogli iskoristiti u turističke svrhe. Nažalost, taj potencijal nismo iskoristili, što ne znači da u budućnosti nećemo. Svaka špilja je jedinstvena, posebna, zanimljiva i uvijek drugačija jedna od drugih – kaže nam ova predsjednica Speleološkog društva „Herceg“, članice GSSuBiH.

Atraktivno Vrelo Bune 

- Vrelo Bune je jedna od najatraktivnijih lokacija za ronjenje, jer je jedno od najvećih vrela po količini vode u Evropi, a ujedno je i sam ambijent, odnosno prekrasno okruženje uz Tekiju, zanimljivo turistima. U unutrašnjosti Vrela su kanali koji su u maloj mjeri istraženi, a u speleoronjenju je veoma zahtjevno napraviti, odnosno, istražiti kilometar kanala. Za Vrelo Bune se zna da ima 13 kilometara zračne linije do svog ponora i svakim daljnjim osvojenim metrom sve je teže i zahtjevnije istraživati, tako da su pred nama godine i godine istraživanja tog vrela i još puno posla tu nas čeka - iznosi Vlaho.

 Promocija Mostara

- Sve ovo vodi nas u nove izazove organizacije i promocije Mostara i regiona. U kombinaciji s ponudom koju ima Mostar, Hercegovina na jugu, kao i Bosna na sjeveru, ovaj ogromni potencijal neophodno je unaprijediti i podići na još viši nivo - objašnjava Humo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.