SARAJEVO

Rektor održao sastanak s obespravljenim ljekarima

Dogovoreno da se mora ukinuti diskrimincija koja je već godinu na djelu, a koju provodi Uprava

Osam ljekara bilo na sastanku u Rektoratu

A. Nu.

7.5.2019

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, održao je početkom sedmice sastanak s osam vrhunskih ljekara, kojima je prekinut radni odnos na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, jer više nisu uposleni na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Vrsni ljekari, koji su godinama predavali u ovoj visokoškolskoj ustanovi, a što im je prije godinu zabranjeno, upoznali su rektora sa nezakonitim djelovanjem dekanese Semre Čavaljuge te ukazali da se tome konačno mora stati ukraj.

Kako je za „Avaz“ potvrđeno, na sastanku su bili prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, prof. dr. Kemal Dizdarević, prof. dr. Zelija Velija-Ašimi, prof. dr. Mirza Bišćević, prof. dr. Adnan Hadžimuratović, prof. dr. Jasmina Alajbegović, doc. dr. Nabil Naser i doc. dr. Sanko Pandur.

Kako su nam kazali učesnici sastanka, dogovoreno je da se mora ukinuti diskrimincija koja je već godinu na djelu, a koju provodi Uprava Fakulteta. Traže i da se omogući poštivanje i izvršavanje sudskih odluka, kao i odluka Upravnog odbora UNSA-e i inspekcije.

Nažalost, Zakon o visokom obrazovanju KS za brojne vrhunske ljekare je diskriminirajući jer im se onemogućava rad na Medicinskom fakultetu u Sarajevu te su zatražene izmjene Zakona.

Zbog svih nepravilnosti na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i Tužilaštvo KS je formiralo predmet, a protiv suspendirane dekanese Semre Čavaljuge podneseno je nekoliko krivičnih prijava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.