MANIFESTACIJE

Ispraćena 374. generacija svršenika Karađoz-begove medrese

Među maturantima je i hafiza Ajla Tipura, koja je i učenica generacije

M. Sm.

20.4.2019

Mostar: Svečana akademija svršenika Karađoz-begove medrese - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Nakon jučerašnjeg svečanog maturskog defilea od Starog mosta do Musale, danas je svečanom akademijom održanom u dvorani Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra (USRC) "Midhad Hujdur Hujka" ispraćena 374. generacija maturanata Karađoz-begove medrese u Mostaru, odnosno 21. od njenog poslijeratnog reaktiviranja. 

Ova generacija broji 72 učenika koji dolaze iz cijele BiH i, kako je to rekao hfz. Aid ef. Tulek, direktor ove medrese, među najboljima je koje je iznjedrila jedna od najstarijih obrazovnih institucija u Hercegovini. 

- Riječ je o generaciji čiji su učenici postigli izvanredne rezultate u svom četverogodišnjem školovanju na svim poljima. Prvaci su iz bosanskog jezika u Kantonu, također iz hemije, dva puta su osvojili prvo mjesto iz matematike, a pokazali su i izvanredne rezultate na polju debate, čak su bili i na svjetskom debatnom takmičenju za srednjoškolce u Kataru, Doha. Jako smo ponosni na njihove uspjehe - kazao je ef. Tulek.  

Među maturantima je i hafiza Ajla Tipura, koja je i učenica generacije. Prema svim parametrima, ona je, rečeno je, najbolja učenica od reaktiviranja Medrese.

Titulom hafize okrunila se u školskim klupama, a hifz je počela učiti kao 15-godišnjakinja.

- Kur'an sam za tri godine uspjela naučiti napamet i to je, naravno, veliki doprinos kako školi tako i društvu. Najveća motivacija na putu učenja hifza mi je bila ramazanska mukabela 2015. godine i taj put je bio težak, ali uz upornost i ustrajnost u radu, sve se može uspjeti - kazala je Tipura.

Učenik generacije Mirnes Maksumić iz Konjica istakao je da su maturanti Karađoz-begove medrese u isto vrijeme i tužni i radosni.

- Tužni smo zato što napuštamo generaciju i ovu medresu, koja nas je toliko stvari naučila, a radosni jer smo okončali srednjoškolsko obrazovanje i nastavljamo putem istine - naveo je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.