BANJA LUKA

Dodik: SNSD neće ići ni u kakvu koaliciju sa SDA, cilj je samo tehnička koalicija

Brisel očekuje brzo formiranje vlasti bez ikakvih uvjetovanja bilo kojim pitanjem, pa i MAP-om

Dodik na današnjoj konferenciji za medije. RTRS

Avaz.ba

5.3.2019

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, govorio je danas o aktuelnim temama na pres-konferenciji u Banjoj Luci povodom godišnjice SNSD-a, koji je osnovan 1996.

Istakao je da je SNSD jedna od najmasovnijih stranaka u regionu, a sve je počelo sa 50 članova.

- Naravno, želim kazati da su sve godine našeg postojanja godine našeg uspjeha, a naši uspjesi su uspjesi našeg društva. Vidljivo je da smo formirani da radimo na jačanju političkog sistema na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma - kazao je Dodik.

Na konferenciji za medije kazao je da su visoki predstavnici devastirali Dejtonski mirovni sporazum, a SNSD je ostao uporan na odbrani dejtonskih vrijednosti. 

- Počeli smo sa 50 članova, a danas SNSD ima 192.707 članova registriranih u BiH, a sada širimo i pravimo organizaciju u inozemstvu - kazao je Dodik.

Komentirao je i sutrašnji sastanak SDA, HDZ-a i SNSD-a. Dodik je rekao da će sutra biti na sastanku u Parlamentu BiH s Draganom Čovićem, liderom HDZ-a, i Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA, a jedna od glavnih tema bit će formiranje vlasti na nivou BiH.

- Sutra imamo sastanak. Sada je već sve to jasno. Jučer je potvrđeno u Briselu. Brisel očekuje brzo formiranje vlasti bez ikakvih uvjetovanja bilo kojim pitanjem, pa i MAP-om. To je jasno rečeno, u EU imate pet članica EU koje nisu članice NATO-a - rekao je Dodik, dodajući da ostaje privržen rezoluciji o vojnoj neutralnosti. 

SDA pokušava nametnuti da se prvo treba riješiti problem NATO-a, konstatirao je lider SNSD-a.

-  Mi izlazimo iz toga jer nismo ni bili dio priprema tog plana. Sve što je učinjeno na tom pitanju je bilo učinjeno mimo nas iz SNSD-a. Nećemo žrtvovati princip vojne neutralnosti za bilo kakav dogovor o formiranju vlasti. To je moja poruka i sutra će isto biti. Kada bi se BiH sada učlanila u NATO, morala bi duplo više sredstava ulagati iz entiteta. Iz tog razloga, između ostalog, nismo za to - poručio je Dodik.

On je dodao da SNSD neće ići ni u kakvu koaliciju sa SDA, neće potpisivati nikakav programski dokument, već je cilj da se ide samo u tehničku koaliciju.

Dodik je podsjetio da BIH jedina ne želipotpisati sporazum o roming zbog interesa nekih kompanija.

- Ima li uopšte potrebe da preispitujemo potpisivanje tog sporazuma i zašto bi građani plaćali veću cijenu i uopšte ne želim da se bavim time - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.