NEREGULARNOSTI

Revizori obavijestili tužilaštva o kršenju zakona

Negativno mišljenje dobilo je 11 institucija, uglavnom kantona, općina i javnih preduzeća

Ured za reviziju: Izvještaje poslali prije nekoliko dana

M. R. S.

5.1.2019

Ured za reviziju institucija u Federaciji uputio je prije nekoliko dana kantonalnim tužilaštvima kompletnu dokumentaciju i sve revizorske izvještaje o onim institucijama koje su dobile negativno mišljenje revizora zato što su u 2017. godini kršile zakone, potvrdio je jučer Dževad Nekić, glavni revizor FBiH.

Brojne nepravilnosti

Negativno mišljenje dobilo je 11 institucija, uglavnom kantona, općina i javnih preduzeća, jer nisu svoj rad uskladile sa zakonima i drugim propisima. Među njima nema federalnih institucija vlasti, mada su kod njih utvrđene brojne nepravilnosti u potrošnji novca.

Na pitanje zašto Ured za reviziju ne podnosi prijave protiv odgovornih, već samo dostavlja izvještaje, Nekić je odgovorio da rade u okviru svojih ovlaštenja i nadležnosti. No, analitičari sumnjaju da će slanje negativnih izvještaja tužilaštvima rezultirati krivičnom prijavom ili utvrđivanjem odgovornosti.

Nekić: Radimo u okviru ovlaštenja

- Dosadašnja praksa pokazuje da se na prste mogu prebrojati predmeti koje su tužilaštva u BiH pokrenula. Odgovorni nikako da se procesuiraju. Mislim da ni sada neće biti drugačije - kaže Denis Telić iz organizacije Centri civilnih inicijativa.

Naglasio je da ni općinska vijeća, kantonalne skupštine i Federalni parlament ne poduzimaju korake da odgovorni za kršenje zakona i loše upravljanje novcem budu smijenjeni ili kažnjeni na drugi način.

Telić: Procesuirati odgovorne

Loša poruka

- Izvještaji se samo prime k znanju. To je loša poruka i uredima za reviziju - dodao je Telić.

Neke od nepravilnosti zbog kojih su zaradili negativno mišljenje su prikazivanje suficita umjesto minusa u budžetu i rastrošnost kada je u pitanju reprezentacija, zatim zapošljavanje savjetnika bez propisanih uvjeta i finansiranje kafe-bara budžetskim parama, što je rađeno u Općini Velika Kladuša, dok je Općina Zavidovići, naprimjer, napravila deficit, ali je, istovremeno, isplatila nagrade za rezultate rada.

Ko je negativan

Negativno mišljenje revizora zbog neusklađenosti s propisima dobili su Srednjobosanski kanton, te općine Velika Kladuša i Zavidovići. Negativni su i Javna ustanova „Reumal“ Fojnica, Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru, „Željeznice FBiH“, Rudnik mrkog uglja Banovići, Rudnici boksita Posušje, „Sarajevo-šume“ i Elektronsko-računarski centar zdravstva i penzijskog osiguranja Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.