SAOPĆENJE

PDP: Srbe je ranije smjenjivao Pedi Ešdaun, a danas Dodik

Crnadak i Borenović: Strašno je što srpski član Predsjedništva kao metu ima upravo Srbe

Avaz.ba

21.11.2018

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je potpisivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH historijski važan trenutak za Republiku Srpsku, dok je poštivanje Dejtonskog sporazuma ključ opstanka BiH kao zajednice svih naroda koji u njoj žive, naveli su u saopćenju.

- Danas, 23 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, svjesni smo da se Republika Srpska nalazi pred najvećim izazovom otkad postoji. Način na koji su provedeni izbori i implementirani izborni rezultati jasno daju do znanja da su u RS narušeni sami temelji ustavne demokratije - piše u saopćenju.

Smatraju da je sramotna poruka novog člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske da će smijeniti sve Srbe u zajedničkim organima BiH. 

- Strašno je što srpski član Predsjedništva kao metu ima upravo Srbe. Smjene Srba su, osim njega, jedino provodili visoki predstavnici poput Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) i Karlosa Vestendorpa (Carlos Westendorp). Prijetnje da će biti smijenjeni svi Srbi u zajedničkim institucijama kao vid odmazde nekoga ko bi trebalo da predstavlja upravo sve Srbe iz Republike Srpske, upitnost izbora te način na koji je konstituiran i ovaj saziv NSRS jasno daju do znanja da su u Republici Srpskoj narušeni sami temelji ustavne demokratije: vladavina naroda, pravda i istina - istaknuto je u saopćenju PDP-a.  

Svoje djelovanje usmjerit će ka očuvanju i jačanju upravo ova tri principa, uz insistiranje da se donošenje odluka vrati u parlament, ojača vladavina prava, uz težnju da u Republici Srpskoj istina postane najveća vrijednost. 

- Za nas to znači promjena Izbornog zakona, otkrivanje i kažnjavanje počinilaca neriješenih ubistava u RS te promjena uređivačke politike Javnog servisa Radio-televizije Republike Srpske. Partija demokratskog progresa će se ovim idealima boriti protiv svih pojedinaca i politika koje su vođene idejom demonstracije političke sile, usljed kojeg je narod kao vrhovni suveren – zaboravljen - piše u saopćenju.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.