VAŠINGTON

Eliot Engel: Protiv promjena granica na Balkanu

Uskraćivanjem oružja Sarajevu, „pomažemo Srbima u daljnjem zločinačkom pohodu“ - Dejton se mora promijeniti - Oštre kritike na Dodikov račun

Engel: Ulica u Peći nosi njegovo ime

Piše: S. NUMANOVIĆ

10.11.2018

Ne mislim da je podjela Kosova ikakvo rješenje. Ta je država na Balkanu. I gdje će se to završiti, ako počnemo? Šta s Republikom Srpskom ako se odluči pripojiti Srbiji? Šta ako se u Makedoniji pokrene proces mijenjanja granica? Šta će biti u BiH? Tu, znači, nema kraja i bojim se da pričom o prekrajanju granica na Balkanu otvaramo problem koji se neće moći riješiti ni za narednih stotinu godina, izjavio je u nedavnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa visoki funkcioner Demokratske stranke SAD Eliot Engel.

Ukinuti embargo

Na proteklim srednjoročnim izborima on je ponovo izabran u Predstavnički dom američkog parlamenta. S obzirom na to da su demokrati dobili većinu, Engel će biti novi predsjedavajući Vanjskopolitičkog odbora.

Dio razloga za to je što su mu preci došli s područja istočne Evrope. Ali, to je samo djelić objašnjenja. Engel je poznat i po tome što je snažno zagovarao ukidanje embarga na isporuku oružja vlastima u Sarajevu tokom agresije na BiH.

U jednom istupu u Kongresu, on je istakao da se time samo „ide naruku bosanskim Srbima, koji nemaju problema da nabave oružje preko i iz Beograda“.

- Time mi odmažemo Sarajevu, a pomažemo Srbima u daljnjem zločinačkom pohodu – istakao je on 20. aprila 1993. godine.

Desetak godina kasnije, u još jednom istupu, on je imao sličnu poziciju – Srbiji se ne smije odobriti ni cent američkog novca dok ne prestane sa subverzivnim aktivnostima u BiH i na Kosovu.

Polovinom 2015. godine Engel je boravio u Sarajevu. Obilježavajući 20 godina Dejtonskog sporazuma, on je na Američkom univerzitetu održao govor u kojem je zatražio temeljitu promjenu ovog dokumenta kojim je okončan rat u BiH, ali nisu udareni temelji stabilne i prosperitetne države.

Engel je tada oštro kritizirao predsjednika entiteta RS Milorada Dodika zbog secesionističke retorike i antidejtonskog djelovanja.

Lobiranje za NATO

Nadalje, snažno je lobirao za ulazak Crne Gore u NATO, a isto sada traži i za Makedoniju. Na Kosovu je iznimno popularan. Smatra se jednim od najčvršćih prijatelja ove države u SAD. U Peći jedna od glavnih ulica nosi njegovo ime.

Engel će dolaskom na čelo Vanjskopolitičkog odbora Predstavničkog doma na velika vrata vratiti Balkan i njegove probleme na dnevni red institucija SAD.

Poštovalac djela Pedija Ešdauna

Engel je tokom posjete Sarajevu prije tri godine iskoristio priliku i da se susretne s nekadašnjim visokim predstavnikom u BiH Pedijem Ešdaunom (Paddy Ashdown). Potom je u govoru istakao da se divi njegovim postignućima u procesu izgradnje BiH kao moderne demokratske države. Upozorio je i da previše političara u našoj zemlji želi održanje statusa quo, jer im to i materijalno pogoduje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.