HEROJI

Vinetu na čelu humanitarnog konvoja za Tuzlu

Nekadašnji idol generacija, tokom rata ušao je u BiH, donio vrijednu pomoć i zauvijek nas zadužio, mada se o tome, kao i o mnogima koji nas nisu zaboravili u ratu, ne zna puno

E. SKOKIĆ

7.10.2018

Nekadašnji idol generacija, slavni francuski glumac Pjer Bris (Pierre Brice), koji se proslavio ulogom poglavice Vinetua u istoimenom televizijskom serijalu, bio je na čelu humanitarnog konvoja koji je u ljeto 1995. godine iz Njemačke krenuo za Tuzlu.

Storiju o slavnom glumcu otkrio je Zoran Tarade, jedan od osnivača Facebook grupe „Tuzla – povratak u prošlost“.

Dva miliona maraka

Zabrinjava, međutim, koliko malo znamo o ljudima koji su svoje živote stavljali na kocku kako bi građanima BiH pomogli u vremenima krvave agresije. Jedan od njih je Bris koji, nažalost, nije više s nama. Preminuo je 6. juna 2015. godine u Parizu.

- Storija o slavnom glumcu nije bila zaboravljena, nego je totalno nepoznata. Članak o njegovom učešću u humanitarnom konvoju pronašao sam sasvim slučajno na jednoj aukciji. Vidio sam tekst u kojem se spominje Tuzla i uzeo ga. Poslije toga sam tekst objavio na Facebook grupi „Tuzla – povratak u prošlost“, koja broji više od 21.000 članova, i sve to su popratili pozitivni komentari - kaže Tarade, vrijedni kolekcionar historijske građe Tuzle i okolice.


Kako je uopće Bris krenuo ka Tuzli? Slavni glumac je učestvovao u popularnom televizijskom šou programu „Watten dass“ i izgubio opkladu. Nakon izgubljene opklade u televizijskom programu rekao je kako će organizirati konvoj humanitarne pomoći za BiH u vrijednosti od dva miliona tadašnjih njemačkih maraka. Rekao je i da će on voziti jedan od kamiona, a nije morao...

Uspio je konvoj opremiti lijekovima, medicinskim priborom, hranom, dekama, a u cijeloj priči ne smije se zaboraviti ni uloga Elke Vajmar (Weimar), koja je u tim zlim vremenima bila pokretač mnogobrojnih humanitarnih akcija.

- Mene je dojmio cijeli tekst, upijao sam svaku rečenicu i tako se prisjećao svojih ulazaka i izlazaka iz BiH u vrijeme rata. Fasciniralo me je to da su ljudi stavili svoje živote u smrtnu opasnost, a sve kako bi pomogli narodu u BiH. Iz svojih toplih i ugodnih domova krenuli su na put neizvjesnosti. Zbog toga mislim kako takve ljude nikada ne smijemo zaboraviti. Nažalost, većina nas je zaboravila da su nam upravo takvi konvoji pomogli da preživimo – kaže Tarade.

Kad je bilo najteže

Zasigurno postoji još niz ispričanih i neispričanih priča o slavnim i običnim ljudima koji su u vremenima agresije na BiH potvrdili svoju ljudskost. Za neke od njih nismo ni mogli čuti, a ni vidjeti ih, jer smo živjeli u vremenima apsolutne informativne i svake druge blokade. Ipak, zaljubljenici u rodni kraj, poput Zorana, ne dopuštaju da sjajne ljudske priče prekrije trava zaborava.

- Takvim ljudima se možemo odužiti na više načina. Lijepo bi bilo da se ponekad u medijima pojave tekstovi, dokumentarni filmovi ili fotografije o takvim ljudima. Možda se Brisu možemo odužiti nekim spomenikom u Tuzli. U svakom slučaju, ne bismo ih trebali zaboraviti, jer nisu ni oni nas onda kada nam je bilo najteže – zaključuje Zoran Tarade.

Sloboda, dostojanstvo, tolerancija

Pjer Bris rođen je 6. februara 1929. u Brestu, bio je francuski glumac i pjevač.

Karijeru je započeo pedesetih godina, ali će ostati zapamćen po ulozi Vinetua, poglavice Apača, u njemačkim filmovima snimljenim prema knjigama Karla Maja (May).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.