BIH

Sin bh. velikana Majo Dizdar: Fondacija „Mak Dizdar„ radi nelegalno

Pokrenuta inicijativa da se poslovni prostor u Luledžinoj pretvori u muzej

Piše: N. Ć.

6.12.2017

U velikom broju medija je aktuelna prepiska između Fondacije „Mak Dizdar“ i Općine Stari Grad, u vezi sa dodjelom poslovnog prostora na Baščaršiji za potrebe Fondacije „Mak Dizdar“. 

Prema riječima Maje Dizdara sina velikog bh. pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara , da bi inicijativa o takvoj ideji bila pokrenuta, zakonski su morali biti pitani svi nosioci autorskih prava na lik i djelo bh. pjesnika.

 

Nasljednici izbačeni iz fondacije 

- Fondacija „Mak Dizdar“ morala je priskrbiti pristanak svih nasljednika autorskih prava da uopće pokrene akciju dobivanja tog prostora na upotrebu i stavljanja u neku funkciju vezanu za Maka Dizdara ili Fondaciju koja nosi njegovo ime. Fondacija je legalna, ali on nije njen član i razrješen je svake dužnosti. Moj brat Faruk i ja ponudili smo Fondaciji da se uključimo u pripremu ovogodišnje proslave stogodišnjice rođenja našeg oca, na šta su nam iz Fondacije odgovorili advokatskim pismom u kojem, između ostalog stoji sljedeće: ... Vi niste članovi Upravnog odbora Fondacije (ako ste nekad i bili) već više od 10 godina, niti ste imenovani na bilo koju drugu poziciju u organima Fondacije- kazao je Dizdar.


Dizdar: Ponudili smo Fondaciji da se uključimo u pripremu ovogodišnje proslave stogodišnjice rođenja našeg oca

Rad ilegalan

Rad Fondacije se dovodi u pitanje, i kosi se sa zakonom, što je jedan od razloga zašto Majo Dizdar nema interes da bude dio Fondacije.

- Ono što je najvažnije i što javnost mora da zna, jeste da Fondacija Mak Dizdar ne raspolaže sa autorskim pravom na lik i djelo Maka Dizdara. Štampali su knjigu „Kameni spavač“ nelegalno bez saaglasnosti Maje Dizdara kao nosioca 1/3 autorskih prava, te tokom cijele ove godine imaju gostovanja u gradovima Bosne i Hercegovine i regije, gdje promoviraju nelegalno štampano izdanje. 11. decembra promocija je u Zagrebu u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, pri čemu niko od hrvatskih učesnika vjerovatno i ne sluti da ovo izdanje Kamenog spavača nema dozvolu za štampu svih nosilaca autorskih prava i da je Fondacija zbog toga utužena pravosudnim organima BiH- kazao je Dizdar.

Fondacija bespravno radi, koristeći ime Mehmedalije Maka Dizdara, ne da bi promovisala kulturne vrijednosti već da bi ostvarila svoje lične, materijalne interese. 

Prikupili su veliki broj donacija, od priznatih slikara i umjetnika, koje nikad nisu dočekale svjetlo dana da budu izložene.


Općina Stari Grad bi bespravno dodjelila prostor 

Na sjednicama Općinskog vijeća Stari Grad već nekoliko puta iznošena je inicijativa da se poslovni prostor u ulici Luledžina dodijeli Fondaciji „Mak Dizdar“. 

Međutim Majo Dizdar upozorava na rad fondacije, te je s toga poslao otvoreno pismo Općini Stari Grad u kojem je iznio svoje optužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.