BIH

Nakon više od sedam sati rasprave: Sutra odluka Disciplinske komisije o ambasadorici Čolaković

A. Kuburović/Avaz.ba

S. DEGIRMENDŽIĆ

4.10.2017

18.35 Nakon više od sedam sati završena je burna rasprava u disciplinskom postupku koji se vodi protiv ambasadorice BiH u Holandiji, Mirsade Čolaković.

Kako je saopćeno nakon višesatne rasprave, odluka u ovom slučaju bit će obznanjena sutra u 11 sati.

18.31 Svjedokinja Milica Lopatić, tehnički sekretar u kabinetu ministra Crnatka u svom svjedočenju kazala je da joj je pisma donio Habul, za kojeg je rekla da je u tom trenutku bio zbunjen i da je poštu ostavio na njenom stolu.

Lopatić je kazala da je potom odnijela pisma na sto šefa kabineta Petra Dokića, kada su, kako je kazala istovremeno otkrili da su pisma za Ivanića i Izetbegovića otvarana, kao da je otvarano i pismo adresirano na tri člana Predsjedništva BiH, dok je ustvrdila da je pismo za člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića bilo zatvoreno.

Na pitanje advokata Hasića je li uvela u knjigu prijema pisma koja su stigla iz Haga, što je ona negirala, a na pitanje zašto to nije učinila rekla je da je na to zaboravila zbog ozbiljnosti situacije i samog događaja s kojim je javnost bila upoznata!? 

Iz svjedočenja Lopatić nije se mogao dokučiti odgovor zašto su pisma uopšte završila u kabinetu ministra, a ne u odsjeku za multilateralne poslove što je propisana praksa.

Današnja rasprava koja sad već traje duže od sedam sati, nije ponudila odgovore i dokaze ko je i da li je uopšte nezakonito otvorio dva pisma adresirana na članove Predsjedništva BiH.

Međutim, svakako je otkrila da u MVP vlada najblaže rečeno nesređeno stanje, a postupak protiv Čolaković osim što nije ponudio nikakve dokaze da je ona počinila neki prekršaj ili povredu propisa, otkrio je naznake da je u slučaju "pisma" bilo odgovornosti nekih drugih uposlenika MVP-a kojim bi se neko hitno trebao pozabaviti.

17.08 U nastavku rasprave svjedočila su tri člana Komisije koju je imenovao ministar Crnadak, a koja je trebala ispitati sve okolnosti u vezi pisama pristiglih iz Međunarodnog suda pravde u Ambasadu BiH za članove Predsjedništva BiH.

Komisija u sastavu Amir Čorbo, Gordana Vidović i Mile Sadžak tim povodom išla je i u Hag gdje je obavila intervjue s uposlenicima Ambasade, uključujuci ambasadoricu Čolaković.

Tada su sačinili i izvještaj s kojim su se i danas na raspravi saglasili.

No,zanimljivo je da niko od članova Komisije čiji je posao bio da utvrdi kako je došlo do navodnog otvaranja pisama članovima Predsjedništva BiH, nije uopšte ispitala Milicu Lopatić, uposlenicu Ministarstva vanjskih poslova (MVP) koja je prijavila da je pismo za Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH po dolasku u MVP bilo otvoreno.

Iako su svi članovi komisije potvrdili da to nisu učinili, nisu znali odgovoriti na pitanje advokata Hasića zašto nisu ispitali Lopatić. Zanimljivo je da se tokom rasprave ispostavilo da je načinjen zapisnik o istrazi u Ambasadi BiH u Holandiji, ali da taj dokument nije dat na uvid niti na potpis uposlenicima i ambasadorici Čolaković.

Članovi Komisije su kazali da su imali uputu da zapisnik dostave samo ministru Crnatku. Ambasadorica Čolaković kazala je da su ona i ostali uposlenici Ambasade čak uputili i pismeni dopis MVP-u u kojem su tražili pojašnjenje zašto nisu dobili svoje izjave na potpis.

- KGB kad je ispitivao, barem je tjerao ljude da to potpišu. Ja pitam jesu li nama prekršena ljudska prava, jer nam naše izjave nisu date na uvid niti potpis - kazala je ambasadorica Čolaković.

Zanimljivo je i da se Komisija bavila istragom o pismima, a svi njeni članovi su potvrdili da nisu vidjeli niti jedno od spornih pisama. Potvrdili su i da nisu mogli utvrditi da su sporne koverte otvarane u Ambasadi BiH u Hagu.

Rasprava je nastavljena svjedočenjem Rijada Habula uposlenika MVP-a koji radi na otvaranju pošte u ovom ministarstvu. Medutim, kada su pisma za članove Predsjedništva stigla u Sarajevo i kada ih je trebalo preuzeti u ispostavi DHL-a poslat je Habul iako je i on sam rekao danas da u domenu njegovog posla nije prijem,nego otvaranje pošte.

15.09 Ambasadorica Čolaković iznijela je danas istinu o dešavanjima u vezi zahtjeva Ministarstva vanjskih poslova (MVP) i svega šta je zahtijevano od nje.

Pokazujući Komisiji pisma koja je dobila 13. i 15. februara od Crnatka, ujedno ih i javno pročitavši, ambasadorica Čolaković je otkrila da joj je Crnadak pisanom instrukcijom 13. februara naredio da ne smije imati nikakvu komunikaciju ni korespodenciju sa Međunarodnim sudom pravde bez jednoglasne odluke Predsjedništva BiH.

Ona je kazala da je u potpunosti prihvatila tu instrukciju.

Medutim, 15. februara Crnadak šalje svoje pismo Čolaković i traži od nje da ga uputi Međunarodnom sudu pravde, bez obzira što joj je u ranijem  pismu zabranio da komunicira sa istim.

Ambasadorica Čolaković je pismenim upitom pitala ministra Crnatka važi li njegova instrukcija od 14. februara, a on je rekao da je ta instrukcija na snazi, ali da se na njega ne odnosi! 

Također, ambasadorica Čolaković je rekla da je pismo od Crnatka 15. februara dobila s pečatom MVP, ali bez potpisa Crnatka, što je javno pokazala tokom rasprave.

Ambasadorica je iznijela i podatak da je Crnadak svoje pismo Međunarodnom sudu pravde uputio istog dana, ipak, nekim drugim kanalima, a ne preko Ambasade.

Da je Crnadak na sebe preuzeo nadležnosti Predsjedništva tako što je samoinicijativno poslao pismo te se tako nezakonito umiješao u postupak tužbe za reviziju presude u kojem su učesnice spora BiH i Srbija, pojasnio je i advokat Hasić.

On je ukazao na skandalozni sadržaj Crnatkovog pisma koje je ministar vanjskih poslova BiH poslao Međunarodnom sudu pravde i koje su oni objavili na svojoj stranici.

Advokat Hasić je i u više navrata ukazao da je od ambasadorice tokom današnje rasprave Komisija tražila odgovore o određenim pravnim kvalifikacijama u vezi Crnatkove instrukcije, što, kako je pojasnio Hasić, ambasadorica ne mora znati jer nije pravnik po zanimanju.

Ambasadorica Čolaković pojasnila je hronologiju dešavanja od 24. februara, kada su iz Međunarodnog suda pravde (MSP) stigla tri pisma, naslovljena na tri člana Predsjedništva.

Ona je kazala da je istog dana iz MSP stigao i telefonski poziv u kojem su je obavijestili da će naknadno poslati još jedno pismo te su je zamolili da otvori već pristigla pisma za članove Predsjedništva, te da sadržaj koji je već poslan dopuni s tim što će još poslati, što je ona striktno odbila.

Ambasadorici se spočitava da je prekršila upustvo o kancelarijskom poslovanju, koje je izdalo Ministarstvo pravde BiH.

Ona nije htjela poslušati člana predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića, kada joj je rekao da otvori njegovu pošiljku.

Međutim, advokat Hasić pojasnio je da se to uputstvo odnosi samo na zaposlenike i državne službenike, ali da u tu kategoriju ne spadaju članovi Predsjedništva.

Čolaković je rekla da, ukoliko je u tome njena odgovornost da otvori pismo naslovljeno isključivo na Izetbegovićevo ime, da je ona u potpunosti prihvata.

Naglasila je da bi isto učinila da je to od nje tražio i neki drugi član Predsjedništva, primjerice, Mladen Ivanić.

Također, ambasadorica Čolak ukazala je predsjedavajućem Komisije da on jednu veliku političku priču, u kojoj, kako je kazala nje nema, svodi na kancelarijsko poslovanje.

U svom svjedočenju Elvir Čamdžić, šef kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva, potvrdio je da je Izetbegović izričito tražio od ambasadorice Čolaković da postupi po njegovom nalogu i da otvori pismo naslovljeno na njegovo ime.

Čamdžić je rekao da se uputstvo o kancelarisjkom poslovanju nikako ne odnosi na članove Predsjedništva, odnosno na komunikaciju između članova Predjedništva i ambasadora, te sa takvi zahtjevi gotovo svakodnevno postavljaju i prema drugim ambasadorima, a pojasnio je to specifičnošću takvih poslova u kojima je često hitnost presudna za određene situacije.

Zastupnik ambasadorice Čolaković kazao je da je ovo prvi put u historiji da se protiv jednog ambasadora vodi disciplinski postupak.

U atmosferi u kojoj vlada osjećaj da je Komisija pod snažnim utjecajem Crnatkovog zastupnika bit će nastavljeno saslušanje i drugih svjedoka od kojih su većina i svjedoci odbrane i optužbe. Inače, rasprava je počela danas u 11 sati.

14.52 Dženan Begović, donedavni uposlenik Ambasade BiH u Holandiji, svjedočio je u korist ambasadorice Čolaković.

On je potvrdio da je ambasadorica Čolaković na telefonski upit bošnjačkog i srpskog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, na koji način da im 24. februara dostavi pisma iz Međunarodnog suda pravde, od Izetbegovićevog šefa kabineta i od samog Izetbegovića dobila nalog da njegovo pismo otvori i pročita sadržaj.

Ivanić je tražio da se pismo ne otvara.

Begović je potvrdio da ambasadorica Čolaković nije otvarala druga pisma, osim Izetbegovićevog, što je on od nje tražio, te da je poslala DHL-om ukupno četiri pisma, sva zatvorena, jer je i ono Izetbegovićevo ponovo zatvoreno.


13.20 Predsjedavajući Komisije, Marinko Avramović, pročitao je javno instrukciju koju je Crnadak poslao svim članovima Komisije, nakon čega je Crnatkov zastupnik Škipina tražio da se članovi Komisije izjasne je li na njih izvršio pritisak.

Na to su pojedinačno sva tri člana Komisije rekli da su dobili instrukciju, ali da je nisu protumačili kao pritisak.

No, Hasić je ocijenio skandaloznim i neviđenim to što se Komisija izjašnjavala po zahtjevu Crnatkovog zastupnika jer je, kako je kazao, nečuveno da Komisija koju on doživljava sudom, odgovara na pitanje, u ovom slučaju, tužioca.

Avramović je kazao da bi se onda pritiskom mogao nazvati i jučerašnji intervju koji je Hasić dao jednoj novinskoj agenciji, kao i da bi se pritiskom mogao nazvati njegov razgovor sa Hasićem kad mu je on, navodno, predlagao obustavu postupka.

Na ovo je burno reagirao Hasić koji je prije svega rekao da „ovo nije Sjeverna Koreja da se ne smiju davati intervjui“.

Također, neprimjerenim je okarakterizirao Avramovićevo prepričavanje njihovog razgovora, obavljenog na ulici, te je rekao da odbrana ima pravo u svakom trenutku predlagati nagodbu.

Također, Hasić je kazao da je Komsija na ovaj način iskazala pristrasnost jer ministru Crnatku nije do sada spočitala to što je o ovom predmetu, od mjeseca marta, dao najmanje, kako je kazao Hasić, deset intervjua, naročito srbijanskim medijima, u kojima je Crnadak, kako je Hasić žargonski rekao, „oprao" ambasadoricu Čolaković.

Naglasio je da se ambasadorica Čolaković u proteklih deset mjeseci nijednom nije javno oglasila o ovom slučaju.

Rasprava je nastavljena Hasićevim zahtjevom da se tužilac decidno izjasni o tački dva odluke o pokretanju postupka u kojoj nije navedeno na kojeg se konkretno člana Predsjedništva BiH odnosi tvrdnja da je dopis, upućen njemu iz Međunarodnog suda pravde, otvoren.

Nakon prvobitnog odbijanja Škipine da to kaže, a nakon upornog Hasićevog insistiranja, ipak je rečeno da se to odnosi na člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

S obzirom da je zastupnik ambasadorice Čolaković u vezi ts tim tražio i dodatne svjedoke, on je danas za svjedoka odbrane, između ostalih predložio i Elvira Čamdžića, šefa kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva.

Ambasadorica Čolaković se izjasnila da nije kriva ni po jednoj tački koja joj se stavlja na teret, a u nastavku rasprave iznijet će svoju odbranu.

Ponovo je zatražena pauza u trajanju od pola sata, kako bi se tužilac u ovom postupku upoznao sa novim dokazima odbrane.

12.03. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH u Sarajevu u 11 sati počela je rasprava u disciplinskom postupku protiv ambasadorice BiH u Holandiji, Mirsade Čolaković.

Postupak protiv Čolaković pokrenuo je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Podsjetimo, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, pokrenuo je disciplinski postupak protiv ambasadorice BiH u Hagu. 



Otvorena pisma

Ona se na odgovornost poziva zbog navodno "otvorenog pisma" upućenog Mladenu Ivaniću, članu Predsjedništva BiH, u martu ove godine iz Međunarodnog suda pravde, a u vezi zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Tada je iz Ivanićevog kabineta odaslana informacija da je pismo bilo otvoreno i to je bio prvobitni razlog pokretanja disciplinskog postupka protiv Čolaković. Međutim, u međuvremenu se ispostavilo da Čolaković nije otvorila Ivanićevo pismo, već da joj stavljaju na teret da je prekršila pravila kancelarijskog poslovanja, time što je otvorila pismo upućeno Bakiru Izetbegoviću, bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, nakon što joj je on dao usmenu instrukciju da to učini.

Crnadak tereti Čolaković po tri tačke, i to zbog nepostupanja po pisanoj instrukciji ministra vanjskih poslova i nedostavljanja pisma primaocu, otvaranja zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugom licu (članu Predsjedništva BiH), te otvaranja zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugom licu (predsjedavajućem Predsjedništva BiH).

Čolaković se pojavila na današnjoj raspravi, no Crnadak je poslao zastupnika Nenada Škipina.

Sama rasprava počela je u malo čudnoj atmosferi, gdje su ambasadoricu Čolaković i predsjedavajući Disciplinske komisije Marinko Avramović i Crnatkov zastupnik Škipina nazivali "okrivljenom u postupku".

Korištenjem termina okrivljena usprotivio se pravni zastupnik ambasadorice Čolaković, Emir Hasić, koji je kazao da je to nedopustiva terminologija u jednom disciplinskom postupku.

Hasić je, inače, ovaj postupak okarakterizirao protuzakonitim i običnom farsom.

On je uputio četiri prigovora odbrane ambasadorice Čolaković.

- Prije svega, ministar vanjskih poslova nije nadležan da vodi postupak protiv ambasadora jer je ambasador izaslanik šefa države. Ministar nema nijednim zakonom utvrđeno to pravo. Zatim, Prvostepena disciplinska komisija se formira isključivo radi eventualno disciplinskog prekršaja zaposlenika, čak ni državnih službenika, nego zaposlenika. Tražimo izuzeće predsjedavajućeg Disciplinske komisije Marinka Avramovića, koji je direktno učestvovao u pisanju ove odluke, a šta smo dokazali – kazao je Hasić.

U toku svog izlaganja, Hasić je iznio skandalozne činjenice da je disciplinska komisija, kako je kazao, "koketirala“ sa ministrom vanjskih poslova Igorom Crnatkom, te da je Crnadak čak uputio pisanu instrukciju Komisiji kako će se ponašati u ovom slučaju. Zbog toga je Hasić zatražio izuzeće cijele Komisije, a nakon što su odbijena prethodna tri prigovora odbrane ambasadorice Čolaković.

- Tražili smo izuzeće cijele Komisije jer je kod tog postupka na neprimjeren način komunicirala s ministrom vanjskih poslova koji je pokretač tog disciplinskog postupka, na način da im je izdavao instrukcije kako će se ponašati u konkretnim stvarima - kazao je Hasić.

Inače, i Avramović i Škipina negirali su osnovanost prigovora odbrane ambasadorice Čolaković.

Avramović i Škipina su insistirali da Hasić otkrije na koji je način došao do pisane instrukcije.

Dokazi u postupku

Hasić je kazao da ne želi odgovoriti na to pitanje jer odbrana ima pravo da na svoj način dođe do dokaza u postupku.

On je Avramoviću ukazao da mu je poznato da se  bavio isljedničkim poslovima, ali da ovo nije policijska stanica, da njega neko isljeđuje.

Tražio je da se Komisija očituje o svim prigovorima i o vjerodostojnosti instrukcije koju je izdao Crnadak te je ponovio da ministar vanjskih poslova vrši pritisak i utječe na objektivnost Komisije.

Inače, u ovom postupku Čolaković pored Hasića zastupa i advokatica Senka Nožica.

Nakon pauze od sat vremena, rasprava je nastavljena, a odbjeni su svi prigovori odbrane. 


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.