BIH

Plivački miting “Suljo i Mujo” u Lisičićima: Sarajlije najbrže preplivale Jablaničko jezero

Učestvovalo je 30 takmičara

Piše: M. Ć.

23.7.2017

Sportsko društvo Lisičići organizator je tradicionalnog, 22. plivačkog mitinga na Jablaničkom jezeru “Suljo i Mujo”, nazvanog po hrabrim momcima iz tog kraja koji su poginuli u odbrani domovine. Izudin Sarajlić Suljo posthumno je odlikovan “Zlatnim ljiljanom”, a Mustafa Borić Mujo dobitnik je “Zlatne policijske značke – zvijezde”.

U preplivavanju Jablaničkog jezera, u dužini od 1.200 metara, u kategoriji do 14 godina prvi su na cilj stigli Eda Baralić i Denis Pavlović, članovi Gradskog kluba vodenih sportova iz Sarajeva. 

U kategoriji maraton preko 14 godina, najbolja je bila Lamija Medošević, članica istog kluba, dok je u kategoriji muškaraca prvo mjesto pripalo Amaru Šapčaninu, članu Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva.

Uz takmičare iz Sarajeva, na mitingu su učestvovali i članovi Plivačkog kluba Galeb gikil iz Lukavca, Željezara Zenica i Plivačkog kluba Lisičići u ime domaćina. 

- Zadovoljstvo nam je što smo i ove godine organizirali takmičenje koje je sastavni dio naših aktivnosti svakog ljeta. Trudimo se da svi takmičari iz Lisičića odu zadovoljni i dobro raspoloženi - kazao je Mensur Duraković, sekretar Sportskog društva Lisičići, dodavši da je ove godine bilo 30 takmičara.

Lamija Medošević plivanje trenira već devet godina i članica je državne reprezentacije.  

- Sretna sam što sam na cilj stigla prva - kazala nam je Medošević, koja se u avgustu sprema za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Americi.

Amar Šapčanin, najbolji plivač u kategoriji preko 14 godina, državni je rekorder, a maraton u Lisičićima doživljava kao dobar trening. 

- Ovo mi je treći put da dolazim na Jablaničko jezero, a svaki put osvojim prvo mjesto i sretan sam zbog toga – rekao je on.

Druženje je posebna draž

Najmlađa takmičarka Eda Baralić ima 13 godina, a prva je na cilj stigla u svojoj kategoriji.

- Bilo je naporno plivati ovu dionicu, ali sam uspjela – rekla je Eda, dok je njen vršnjak Denis Pavlović, koji je najbolji u muškoj konkurenciji, naglasio da je Jablaničko jezero ugodno za plivanje te da je, uz takmičarski dio, posebna draž plivačkog mitinga druženje sa mladima iz više bh. gradova.      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.