EVROPSKO PRVENSTVO

Nadmoćni Šveđani upisali novu pobjedu: Palička nepremostiva prepreka za Slovence

Branioci titule na korak su od plasmana u polufinale

Detalj sa utakmice Švedska - Slovenija. EHF

N. H.

17.1.2024

Rukometna reprezentacija Švedske pobijedila je selekciju Slovenije u prvom kolu Grupe 2 na Evropskom prvenstvu rezultatom 28:22 (11:7). 

Šveđani su odigrali fenomenalno, prije svega u odbrani prevdođeni sjajnim golmanom Andreasom Paličkom. Golman PSG-a zabilježio je čak 14 odbrana na ovoj utakmici. 

Slovenci su bolje započeli utakmicu, te su do 20. minute imali prednost koja je išla i do dva gola. Međutim, švedski rukometaši su započeli od pet golova, bez da su dopustili protivnicima da postignu gol i tako su preuzeli svoje vodstvo. 

Interesantno je da se u drugom dijelu većinski igralo u serijama. Šveđani bi povećavali prednost, pa bi Slovenci smanjivali i tako u krug, što je svakako išlo u prednost reprezentaciji aktuelnog prvaka Evrope, koji su uspjeli mirno privesti utakmicu kraju. 

Najistaknutiji u redovima Švedske bili su Lukas Pelas (Lucas Pellas) i Sebastijan Karlson (Karlsson), dok je kod Slovenaca najbolji bio Aleks Vlah. 

Pobjedom u ovoj utakmici, Švedska se približila polufinalu i odbrani titule prvaka, ali je pomogla i Danskoj, koja je ranije savladala Nizozemsku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.