SPOROVI

Sudbina bh. rukometa u rukama Suda u Sarajevu

„Zmajevi“ su izborili Euro, ali je nastup pod upitnikom. Arhiva

E. J.

18.7.2019

Naslušali smo se u medijima izjava čelnika Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine (formiranog, što je veoma bitno, 2017. godine) da zbog nedobivanja ID poreznog broja ova organizacija ne može legalno poslovati, samim tim ni finansirati nastupe naših reprezentativnih selekcija.

Ova je tema posebno aktuelizirana nakon što su seniorski „Zmajevi“ izborili historijski nastup na završnici Evropskog prvenstva u januaru iduće godine.

No, zbog tih problema, odlazak ekipe selektora Bilala Šumana u Norvešku pod velikim je znakom pitanja.

Prava i obaveze 

Zašto je to tako, postavili smo pitanje instituciji koja je i prekinula postupak dodjele ID broja Savezu, dakle Poreznoj upravi Federacije BiH.

- Upravni postupak prekinut je zbog neriješenog prethodnog pitanja, odnosno utvrđivanja činjenice da li je Rukometni savez BiH (podnosilac zahtjeva za dodjelu novog ID broja) pravni sljedbenik ranijeg Rukometnog saveza BiH koji je registriran u Poreznoj upravi Federacije BiH, a koji ima evidentiran visok iznos dugovanja – navodi se u odgovoru iz Porezne uprave.

Precizira se da je ovo pitanje u nadležnosti Općinskog suda u Sarajevu, koji će utvrditi status Rukometnog saveza BiH i je li riječ o novom savezu ili o nastavku kontinuiteta RSBiH iz 1994. godine.

Zakon o sportu

Iz Porezne uprave napominju da je njima iz „novog“ RSBiH već dostavljena odluka o nastavku kontinuiteta, preuzimanju imovine, radnika, svih prava i obaveza „starog“ RSBiH, kao dokaz da će Rukometni savez BiH izmirivati obaveze nastale u prethodnom periodu, ali sa novim JIB-om (Jedinstveni identifikacioni broj).

No, iz Uprave se pozivaju na Zakon o sportu u BiH, prema kojem se za jedan sport može na nivou BiH osnovati samo jedan sportski savez i da, shodno tome, ovaj organ ne može dodijeliti JIB još jednom savezu za isti sport na državnom nivou.

- Nije predviđena mogućnost dodjele „novog“ Jedinstvenog identifikacionog broja licu koje već ima JIB na istoj adresi i s istim nazivom i djelatnošću – navode iz Porezne uprave te zaključuju:

- Dakle, prema evidenciji Porezne uprave Federacije BiH, postoji registriran i aktivan Rukometni savez BiH s prijavljenim zaposlenicima i neplaćenim poreznim dugovanjima, te također dokazi da je riječ o istom Rukometnom savezu BiH koji je podnio zahtjev za dodjelu novog JIB-a.

U konačnici, međutim, odluku će donijeti Općinski sud Sarajevo.

Isti naziv i ista adresa

„Novi“ RSBiH formiran je 2017. s namjerom da se, kao novo pravno lice, rastereti dugova „starog“ RSBiH.

No, da Porezna uprava između ova dva saveza ne vidi razliku, govori i sljedeća rečenica iz odgovora koje smo dobili.

- Rukometni savez Bosne i Hercegovine, Ćemaluša 6, Sarajevo (što predstavlja isti naziv i istu adresu „starog“ i „novog“ Rukometnog saveza BiH) ima dodijeljen Jedinstveni identifikacioni broj (JIB) i preko ovog broja može legalno da posluje – navode iz Porezne uprave.

U POSTUPKU

prinudne naplate duga Porezna uprava očekuje da RSBiH izmiri dug u što kraćem roku ili zaključi sporazum o plaćanju u ratama.

1,6

miliona KM iznosi približno porezni dug Rukometnog saveza BiH, koji je nastao između 2011. i 2017. godine, navode iz Porezne uprave BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.