ISTINA I OBMANE

Tvrde da uglavnom nisu vladali gradom prethodnih 25 godina: Da li se SDA stidi svojih rezultata u Sarajevu?

Može se zaključiti da istinski proces vlasti bez SDA u Sarajevu počinje tek 2019. kada je ustanovljena vlast tada šestorke

SDA: Kakvo su Sarajevo oblikovali?. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 4 dana

Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu čini se da i sama nije zadovoljna rezultatima koji su u Sarajevu ostvareni u prethodne dvije-tri decenije, pa su tako odgovorili na navode Naše stranke o rezultatima prethodnih 25 gosti u glavnom gradu tvrdnjom da oni najveći dio vremena nisu ni vladali.

U saopćenju kojeg potpisuje Faruk Kapidžić, predsjednik KO SDA, iz ove stranke navode da je netačno da SDA vlada glavnim gradom BiH 25 godina, te su „izlistali“ sve premijere Kantona Sarajevo od kraja 1995. godine do danas.

Ko su bili premijeri

- Prvi premijer KS je bio rahmetli Mustafa Mujezinović, i to je period obnove Sarajeva na koji smo izuzetno ponosni. To je možda primjer najbrže obnove jednog grada porušenog opsadom i agresijom u svijetu.

Nakon njega Premijeri KS su bili: Beriz Belkić (SBiH), 1998.–2001. godine; Nermin Pečanac (SDP), 2001. – 2003. godine; Denis Zvizdić (SDA-NIP), 2003.–2007. godine; Samir Silajdžić (SBiH), 2007.–2008. godine; Besim Mehmedić (SBiH), 2009.–2010. godine, mandat je kao v.d. premijera završio Zlatko Mesić (SBiH), 2011. godine; Fikret Musić (SDP), 2011.–2012. godine; Suad Zeljković (SDA), 2012.–2014. godine, mandat je kao v.d. premijera završio Muhamed Kozadra; Elmedin Dino Konaković (SDA-NIP), 2014.–2018. godine, funkciju premijera do kraja mandata, tojest nepunu godinu, obnašao je Adem Zolj; Edin Forto (Naša Stranka), 2018.–2023. godine s pauzom od nepune godine u 2020. godini kada je funkciju premijera obnašao Mario Nenadić (SBB); Nihad Uk (Naša Stranka), od 2023. do danas.

Uvijek u vlasti

Iako su iz SDA u pravu kada navode da su u KS često na vlasti bili premijeri iz drugih stranaka, činjenica koju zaboravljaju je da je njihova stranka participirala u većini tih Vlada.

Vlast, osim premijera i ministara, čini cijeli jedan aparat – od direktora javnih preduzeća do imenovanih u upravljačke strukture preduzeća, ustanova, agencija. U Vladama rahmetli Beriza Belkića, Samira Silajdžića, Besima Mehmedića učestvovala je SDA sa svojim ministrima i kadrovima, iako su premijeri bili iz Stranke za BiH.

Jedina Vlada u kojoj u tom periodu nije participirala SDA je ona Nermina Pećanca te Fikreta Musića, koja je trajalo vrlo kratko 2011.–2012.

Dakle, od 1990. SDA je ravno 25 godina učestvovala u vlasti u Kantonu Sarajevo.

S te strane, može se zaključiti da istinski proces vlasti bez SDA u Sarajevu počinje tek 2019. kada je ustanovljena vlast tada šestorke, koja će se, uz kraći prekid, nastaviti s vlašću trojke.

Vladavina općinama

Kako dalje navode iz SDA, pozicije načelnika sarajevskih općina i gradonačelnika Sarajeva „ne idu u prilog Naše stranke“, te su naveli primjer općine Centar gdje „uz izuzetak od četiri godine vladaju kadrovi Trojke posljednjih 25 godina“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.