NISU ŽELJELI RIZIKOVATI

Danci sinoć tražili da se meč prekine zbog nevremena: Iza svega stoji jeziva priča fudbalera kojeg je udario grom

Džonatan Rihter je 2009. godine, nakon udara groma, doživio srčani zastoj, a kasnije mu amputirali nogu

Munje iznad stadiona. Mreža X

N. Aj.

jučer

U dramatičnom okršaju između Danske i Njemačke na Euro 2024, utakmica je u jednom trenutku prekinuta zbog nezapamćenih vremenskih nepogoda, a sve to podsjetilo je na jeziv incident od prije petnaestak godina.

Naime, oblaci u Dortmundu najavljivali su nevrijeme, ali niko nije očekivao da će grmljavina i munje izazvati takav haos. U 36. minuti, sudija Majkl Oliver (Michael Oliver) je naredio igračima da napuste teren zbog jakih grmljavinskih udara koji su pogodili Signal Iduna Park.

Odluka je dočekana s olakšanjem u danskim redovima, a Sportbible otkriva da su Danci željeli da izađu sa terena. Ako je ovo tačno, njihove reakcije na nevrijeme mogu se bolje razumjeti kroz tragičan događaj iz 2009. godine. 

Tada je Džonatan Rihter, fudbaler Nortsjelanda, umalo stradao nakon što ga je grom pogodio tokom utakmice, a nesretni fudbaler doživeo je srčani zastoj. Ljekari su ga stavili u indukovanu komu i hladili dok mu tjelesna temperatura nije došla do 34 stepena. Oporavak nije tekao po planu, stanje se pogoršalo i šest sedmica nakon udara groma ljekari su odlučili da amputiraju Rihteru lijevu nogu, jer je oštećenje bilo jako ozbiljno.

Kasper Hjulmand, danas selektor Danske na Evropskom prvenstvu, bio je tada pomoćni trener i svjedok ovog užasnog incidenta.

- Džonatan Rihgter je proveo 10 dana u komi. Nismo znali hoće li preživjeti, a za igrače je bilo teško znati kako da reaguju. Da li je bilo u redu slaviti gol? Da li smijemo da se smijemo? Da li smijemo da plačemo - rekao je Hjulmand u intervjuu za The Players' Tribune 2022.

Rihter je bio primoran da se povuče iz fudbala sa 24 godine, a klub je u njegovu čast povukao dres sa brojem 26.

Bivši fudbaler sada je član upravnog odbora jednog danskog niželigaša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.