REPREZENTACIJA

Državni tim Bosne i Hercegovine se u potpunosti vraća u Zenicu: "Zmajevo gnijezdo" dobiva novi sjaj

Mnogi su Barbarezovu izjavu protumačili kako se igrači više neće okupljati u Sarajevu. Bilino polje se ušminkava za Ligu nacija

Bilino polje: BiH na ovom stadionu odigrala veliki broj utakmica. Avaz

E. Ć.

prije 7 dana

Okupljanje je u Sarajevu, jer nismo neke stvari htjeli da mijenjamo. I tu imamo neke druge stvari, ali otom-potom, rekao je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez uoči prvog okupljanja "Zmajeva“ pod njegovom palicom.

Mnogi su to protumačili kako se reprezentacija Bosne i Hercegovine više neće okupljati u Sarajevu, nego u Zenici gdje Fudbalski savez ima Trening centar. 

Barbarez: Najavio promjene. N/FSBiH

U Zenici je i „Zmajevo gnijezdo“, kako navijači nazivaju stadion Bilino polje.

Rekonstrukcija stadiona

Da se reprezentacija vraća u Zenicu, potvrdio je aneks sporazuma između Grada Zenice i Fudbalskog saveza BiH kojim se definira ograničena rekonstrukcija stadiona Bilino polje uoči utakmica Lige nacija.

Potpisivanju su prisustvovali Adnan Džemidžić, generalni sekretar N/FS BiH i gradonačelnik Fuad Kasumović sa svojim pomoćnicima.

UEFA je novim Pravilnikom o stadionskoj infrastrukturi postavila nove standarde za infrastrukturu stadiona na kojima se igraju utakmice Lige nacija. Zbog toga je neophodno izvršiti određene radove na stadionu Bilino polje u Zenici, i to djelomičnu rekonstrukciju krova, korektivne radnje na tribinama, tehnička poboljšanja na semaforu i ostale nužne zahvate na ovom objektu.

S potpisivanja sporazuma. N/FSBiH

Kasumović je istakao da je Grad Zenica prije deset godina sklopio sporazum s N/FS BiH. Sada nam slijedi ispunjavanje potrebnih uslova kako bi stadion bio spreman za naredna reprezentativna takmičenja.

Tradicionalni dom

- Osnovni sporazum predviđa da se odnos investicija u stadion Bilino polje odnosi 51:49 posto, Grad Zenica i N/FS BiH. Radovi moraju biti okončani do septembra, kako bi mogli nesmentano krenuti u novi ciklus odigravanja međunarodnih utakmica u Zenici. Ponosni smo što će reprezentacija igrati i pobjeđivati kod nas, a ja sam zahvalan N/FS BiH na korektnoj saradnji – istakao je Kasumović.

Generalni sekretar N/FS BiH Adnan Džemidžić naglasio je da je stadion Bilino polje u Zenici tradicionalni dom reprezentacije, gdje je odigran veliki broj utakmica.

Bilino polje iz zraka. Avaz

- Naša sljedeća utakmica je prema rasporedu 11. oktobra 2024. godine protiv odgovarajuće selekcije Njemačke. 

Moramo izvesti neophodne tehničke intervencije na stadionu kako bismo stvorili idealne uslove za gledanje utakmica naše A reprezentacije u narednom ciklusu UEFA Lige nacija – istakao je Džemidžić.


Predstojeći dueli "Zmajeva“

Bosna i Hercegovina će na otvaranju Lige nacija dva puta gostovati, prvo Nizozemskoj 7. septembra, a onda i Mađarskoj tri dana kasnije.

Prvu domaću utakmicu naša selekcija igra 11. oktobra, kada je rival Njemačka. Potom ćemo 14. dočekati Mađare, a onda slijedi gostovanje Njemačkoj (16. novembar) i duel s Nizozemskom na domaćem terenu (19. novembar).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.