EURO 2024

Portugalci deklasirali Turke i plasirali se u osminu finala Eura

Portugalci su na Signal Iduna Parku prikazali vrlo dobru igru i još jednom pokazali zašto su jedan od glavnih favorita na Euru

Detalj s utakmice Turska - Portugal - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

prije 6 dana

Fudbalska reprezentacija Portugala ubjedljivo je pobijedila selekciju Turske rezultatom 3:0  u okviru 2. kola grupe F i tako se plasirali u osminu finala Evropskog prvenstva.

Portugalci su na Signal Iduna Parku prikazali vrlo dobru igru i još jednom pokazali zašto su jedan od glavnih favorita na Euru. 

Pomoglo im je i što je Turska izašla jako visoko, što njima i odgovara, a prilike su koristili svaki put kada bi im se ukazala.

Ipak, prvi na susretu su zaprijetili Turci. Akturtolu (Akturtoglu) je pobjegao čuvarima i u petercu šutirao, ali je loše zahvatio loptu. 

U 21. minuti, Bernardo Silva je doveo Portugalce u vodstvo nakon sjajne akcije. Ronaldo je odvukao čuvara nakon dodavanja Leaa, ali lopta mu prolazi iza leđa i onda se ukazao veznjak i pogodio. Gol pogledajte OVDJE!

Drugi primljeni pogodak bio je oličenje katastrofe za Turke. drugi je prava katastrofa za Turke. 

Naime, Ronaldo i Kanselo (Cancelo) krenuli su u kontru, ali je bek loše dodao legendarnom napadaču. Kamera je u tom trenutku počela prikazivati Rondla kako se breca i ljuti, ali u pozadini se dešavao pravi šou.

Samet Akajdin (Akaydin) dodao je golmanu Bajindiru (Bayindir), ali tom prilikom nije gledao gdje je čuvar mreže. Krenuli su obojica da sustignu tu loptu i da je izbace, ali ona je već prešla liniju. 

Dvije minute nakon autogola, Akturtolu je odlično prošao između defanzivaca i šutirao, ali brani Diogo Košta (Costa). 

Nakon toga, do kraja prvog dijela strasti su se uzburkale i viđeno je samo mnogo prekršaja bez neke prave igre. 

U drugom poluvremenu nije viđeno mnogo, a tome je kumovao i treći pogodak Portugalaca. 

Naime, u 56. minuti Ruben Neveš (Neves) je dugom loptom pronašao Ronalda, koji je sjajno pobjegao turskoj odbrani, a zatim u situaciji 2 na 1 dodao je Bruni Fernandešu (Fernandes)  kojem je ostao lakši dio zadatka - da pogodi praznu mrežu. Gol pogledajte OVDJE!

Statistika s utakmice. Sofascore za "Dnevni avaz"

Statistika s utakmice Turska - Portugal.

Sa šest osvojenih bodova u prva dva kola, Portugal je osigurao plasman u nokaut-fazu. Turska će o svojoj sudbini odlučivati protiv Češke.

Rezultat i strijelci:

Turska - Portugal 0:3 (Silva 21', Akajdin a.g. 29', Bruno Fernandeš 56')

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.