EURO 2024

Krunoslav Rendulić za "Avaz“: Hrvatskoj se sve negativno poklopilo

Srbija je pokazala da Engleska nije bauk. Slovenija nije iznenađenje. Slovačka dokazala da hrabra igra donosi rezultate

Rendulić: Moraju se opravdati očekivanja igrom. Pixsell / Denis Kapetanović

21.6.2024

Fudbalska reprezentacija Hrvatske napravila je sebi veliki problem ispustivši pobjedu protiv Albanije duboko u sudijskoj nadoknadi, pa će im se morati posrećiti u posljednjem kolu kako bi prošli u nokaut-fazu.

O utakmicama i generalnom mišljenju o Evropskom prvenstvu za „Dnevni avaz“ govorio je Krunoslav Rendulić, hrvatski stručnjak i trener azerbejdžanskog Sabaha, u BiH poznatiji kao trener koji je odveo Zrinjski do duple krune i grupne faze Konferencijske lige.

Premoreni igrači

Počeli smo s razgovorom o tome zašto favorizirane reprezentacije, kakva je i Hrvatska, imaju problema na Euru.

- Ove, uvjetno rečeno, jake reprezentacije imaju igrače koji su igrali puno utakmica u sezoni. Svi igraju u velikim klubovima. Jednostavno, previše je utakmica u sezoni. Pretpostavljam da je to više od 60 utakmica, kad još tu uzmete putovanja, skupi se puno toga. Igrači takozvanih favorita su potrošeniji od onih, ponovo kažem uvjetno rečeno, slabijih. Možda tu leži jedan od razloga – kazao je Krunoslav Rendulić za „Dnevni avaz“.

Veliki propust bi mogao koštati „Vatrene“, ali Rendulić nije od onih koji bi odmah „skidali glave“.

- Protiv Španjolske zaslužen poraz, svi golovi su naše velike greške, ali to ne umanjuje njihovu zasluženost. Onda to isto opet s Albanijom. Imali smo svoje šanse. Loše utakmice nisu razlog za neku veliku uzbunu. Jednostavno, sve negativno se poklopilo. Nemamo sad previše izbora. Neki favoriti su na putu gubili, tako da moramo igrom opravdati očekivanja na terenu – objasnio je Rendulić problem.

S druge strane, za selekcije iz regiona – Srbiju i Sloveniju, imao je riječi hvale.

- Srbija je pokazala da ima kvalitetu još protiv Engleske. U tu utakmicu ušli su možda i preimpresionirano, te s previše respekta u odnosu na Engleze. Bili su puno odlučniji i hrabriji, a da su tad postigli gol, ne bi bilo ni nezasluženo. Pokazalo se da Engleska nije takav bauk, da se protiv njih ne bi moglo igrati ravnopravno, pa čak i pobijediti – istakao je hrvatski stručnjak o Srbiji, pa nastavio o Sloveniji:

- Možda u neku ruku i jeste iznenađenje, ali kad se pogleda meč, mislim da je Slovenija više nego zasluženo uzela bod Danskoj.

Zaslužene pobjede

Dotakli smo se i nekih od iznenađenja u dosadašnjem dijelu prvenstva, te razloga za to.

- Mislim da su svi shvatili da od čučanja u nekom bunkeru i neke previše defanzivne taktike nema prevelike koristi. Slovačka je odigrala hrabro protiv Belgije. Zasluženo pobijedili, iako su trpili veliki pritisak u drugom poluvremenu. Belgija je promašila neke prilike, dva gola su im poništena. Ali moram reći da je Belgija u svojevrsnom padu već unazad nekoliko godina – smjena generacija. Pobjeda Slovačke je iznenađenje, ali nije Belgija to što je bila prije pet ili šest godina. Rumuniju nisam imao prilike gledati, ali sigurno da je to veliki rezultat za njih, iako je Ukrajina imala kontrolu kroz posjed – rekao je Rendulić.

Za kraj razgovora upitali smo ga za njegove favorite, a Rendulić, za razliku od mnogih, ne vjeruje u Engleze.

- Manje-više to su uvijek iste reprezentacije. Tu su domaćin Njemačka, Španjolci, tu je sigurno Portugal. Ne vjerujem da su Englezi favorit, s obzirom na prikazano, premda jedna utakmica je premali uzorak za neki konkretniji zaključak. Međutim, ono što su pokazali protiv Srbije, mislim da neće biti ni blizu dovoljno za polufinale ili finale – zaključio je Krunoslav Rendulić razgovor za „Dnevni avaz“.

Ambiciozan projekt

Stručnjak koji je ispisao historiju bh. fudbala od drugog dijela prošle sezone je u Azerbjedžanu, gdje mu ide i više nego dobro.

- Klub je pokazao ambiciju prošle godine, tako i ove. Mlad klub koji ima želju za napretkom. Stvari su dobro posložene. Ove godine smo završili kao 3. i uspjeli ugurati u Evropu u direktnom sudaru s Nefčijem. Izborili smo Konferencijsku ligu i sada je faza kad se momčad slaže. To nije lako. Uvijek je tu raskorak između želja i mogućnosti, ali ja znam da je svugdje slična priča. Nadam se da ćemo se uspjeti posložiti, pošto nemamo puno vremena do početka sezone. U Evropi se nadam da ćemo trajati što duže – kazao je Krunoslav Rendulić za „Dnevni avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.