EURO 2024

Španci ohladili "Vatrene": Hrvatsku koštalo kobno poluvrijeme

Nije ovo bio dan za naše zapadne komšije koji su sve navikli na mnogo bolje partije na velikoj sceni

S današnje utakmice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+21
E. Ć.

15.6.2024

U prvom derbiju ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Njemačkoj fudbaleri Španije "razbili" su Hrvatsku rezultatom 3:0.

Nije ovo bio dan za naše zapadne komšije koji su sve navikli na mnogo bolje partije na velikoj sceni. Košmar je krenuo u 29. minuti kada je Alvaro Morata iskoristio fantastičnu asistenciju Rodrija i pogodio za 1:0.

Morata je ovim golom postao treći strijelac u historiji Evropskih prvenstava sa sedam pogodaka, više imaju samo Kristijano Ronaldo (Cristiano, 14) i Mišel Platini (Michel, 9).

Hrvatska se nije oporavila od prvog pogotka, a za tri minute je stigao drugi. Fabijan Ruiz je sjajno isfintirao Luku Modrića i preciznim udarcem savladao Dominika Livakovića.

Kada se činilo da će "Crvena furija" na odmor s dva gola prednosti, Dani Karvahal (Carvajal) se u nadoknadi prvog dijela ubacio u napad i iskoristio sjajnu asistenciju Lamina Jamala (Yamal) koji je danas ispisao historiju Evropskih prvenstava.

Španci su u istom ritmu nastavili i u drugom poluvremenu. Nakon dobre akcije u 52. minuti Jamal je bio u šansi, ali se istakao Livaković.

Isti igrač je zaprijetio i u 54., a minut kasnije uzvratili su reprezentativci Hrvatske.

Sjajno je šutirao Šutalo, ali izbacio je to Kukurelja s linije, lopta se u zraku potom odbila do Budimira koji vraća loptu u peterac do Kramarića, ali golman Simon je uspio očistiti.

Ivana Knoll - Avaz
Luka Modrić - Avaz
Pred utakmicu u Berlinu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Najbolju šansu da dođe do gola Hrvatska je imala u 80. minuti, ali Bruno Petković nije iskoristio penal koji je prethodno sam izborio. Petkovićev udarac je pročitao Simon, u nastavku akcije je napadač Hrvatske poslao u mrežu, ali je onda signaliziran ofsajd.

Nekako bi najbolje opisali igru Hrvatske ovim riječima - u odbrani je nedostajalo iskustva, u veznom redu forme nosiocima igre, a u napadu objektivnog kvaliteta.

Statistika s utakmice. Sofascore za "Dnevni avaz"

U okviru ove grupe večeras od 21 sat igraju selekcije Italije i Hrvatske. "Vatreni" naredni meč igraju u srijedu protiv Albanije (15:00), dok će Španija odmjeriti snage s Italijom u četvrtak (21:00). 

Rezultat i strijelci:

Španija - Hrvatska 3:0 (Morata 29', Ruiz 32', Karvahal 45+2')

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.