GRUPA E

Bez zvijezda kakve su imali u prošlosti kvalifikacije su završili kao jedni od najboljih: Rumunija – Istočnoevropsko čudo

Prije 24 godine uspjeli su se plasirati u četvrtfinale, a ponavljanje tog uspjeha im sigurno ne bi smetalo

Reprezentacija Rumunije. Eurosport

14.6.2024

U grupi E vrlo je jasan favorit (Belgija), ali za drugo mjesto će biti pravi rat između tri vrlo izjednačene selekcije, a, s obzirom na put ka Euru, Rumunija ima malu prednost nad svojim rivalima Slovačkom i Ukrajinom.

Edvard Jordanesku (Edward Iordanescu), selektor Rumuna, napravio je pravo malo čudo s ovom selekcijom, koja je samo prije dvije godine gubila od naše reprezentacije. 

Rumunija nije izgledala kao da će išta postići, a kamoli ostvariti plasman na Euro. Ipak, oni u Njemačku dolaze s jasnim ciljem – izlazak iz grupe.

Briljantne kvalifikacije

Rumuni su briljirali u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Završili su kao prvoplasirani ispred favorizovane Švicarske i Izraela, s 22 osvojena boda. 

Dragušin: Stameni štoper. Platforma X

Kvalifikacije su završili sa šest pobjeda i četiri remija u deset utakmica. Ono što je posebno zanimljivo je njihova snažna odbrana. U deset utakmica primili su svega pet golova.

Povratak na Euro

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj za njih označava i povratak nakon osam godina. Tada su u grupi sa selekcijama Albanije, Francuske i Švicarske završili kao posljednji sa samo jednim osvojenim bodom.

Ipak, oni će više gledati na Euro prije 24 godine, kada su u grupi smrti s Engleskom, Njemačkom i Portugalom izborili prolaz dalje. Tada ih u četvrtfinalu zaustavila Italija. Sigurno da ne bi imali ništa protiv i da sad osiguraju prolazak u četvrtfinale.

Spremni

Rumunija je prije 24 godine ostvarila svoj najbolji uspjeh, a nova generacija predvođena stamenitim štoperom Totenhema Raduom Dragušinom i kapitenom Nikolajem Stanćuom (Nicolae Stanciu). Grupna faza će se, međutim, pokazati kao težak test, s protivnicima koje su dobili u žrijebu.

Jordanesku: Pomogao napretku. Sport.ro

Međutim, oni su spremni da uživaju u svojim šansama pod vodstvom selektora Jordaneskua. Ovaj 45-godišnji stručnjak znatno je ohrabrio i preporodio tim otkako je preuzeo kontrolu. 

Nova era u rumunskom fudbalu bez zvijezda prošlosti poput Kivua (Chivu), Mutua i Hađija (Hagi) je u toku. Svakako da će biti jedna od interesantnijih reprezentacija, osim favorita, za pratiti.

Raspored utakmica

Rumunija put na Euro počinje protiv Ukrajine (17. juni, Alianc Arena), onda igraju protiv Belgije (22. juni, RheinEnergie stadion), a grupu završavaju protiv Slovačke (26. juni, Waldstadion).

Kompletan sastav

Golmani: Florin Nića (Nita, Gaziantep), Horatćju Moldovan (Horatiu, Atletiko Madrid), Štefan Tarnovanu (Stefan, FCSB);

Odbrana: Nikušor Banku (Nicusor Bancu, Universitatea), Andrej Burka (Burca, Al Okhdud), Jonut Nedelčaru (Ionut Nedelcearu, Palermo), Adrian Rus (Pafos), Andrej Raćju (Ratiu, Rajo Valjekano), Radu Dragušin (Dragusin, Totenhem), Vasile Mogoš (Mogos, Kluž);

Vezni red: Nikolaj Stanću (Nicolae Stanciu, Damac), Razvan Marin (Empoli), Aleksandru Čičaldu (Alexandru Cicaldau, Konjaspor), Janis Hađi (Ianis Hagi, Alaveš), Denis Man (Dennis, Parma), Valentin Mihajla (Mihaila, Parma), Marius Marin (Pisa), Darius Olaru (FCSB), Dejan Soresku (Deian Sorescu, Gaziantep), Florinel Koman (FCSB);

Napad: Georg Puškaš (George Puscas, Bari), Denis Alibek (Alibec, Katar Muaither), Denis Draguš (Dragus, Gaziantep), Daniel Birligea (Kluž)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.