GRUPA A

"Elf" se na domaćem terenu pokušava vratiti na tron poslije 28 godina: Njemačka - nova generacija, ciljevi isti

Nagelsman je uspio napraviti kakav-takav pomak u devet mjeseci, ali navijači neće oprostiti neuspjeh

Reprezentacija Njemačke. AP

11.6.2024

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj se bliži i sve je spremno da spektakl počne. Mjesec dana, 51 utakmica i borba za prestižnu titulu evropskog prvaka će iznjedriti neka nova imena, nove zvijezde, ali pokazati da i one stare još uvijek nisu za baciti. Ko će na tron, ostaje da se vidi. U narednom periodu na portalu "Avaza" predstavit ćemo sve 24 reprezentacije i donijeti još mnogo zanimljivosti i sve stvari koje biste trebali znati pred početak 17. po redu Eura.

Počet ćemo s predstavljanjem reprezentacija od domaćina i jednog od favorita za osvajanje – Njemačke.

Selektor Julian Nagelsman (Nagelsmann) uspio je u posljednjim mjesecima pred početak EURA vratiti ekipu u dobru formu, iako to nije izgledalo baš najbolje nakon što je preuzeo klupu. Promjena u sistemu i načinu igranja, kao i pozivanje igrača koji su podobni njemu, a ne samo okupljanje zvijezda, donijelo je napredak. Popularni „Elf“ će ove godine, bez obzira na sve okolnosti, i dalje ciljati na sami vrh.

Prethodni (ne)uspjesi

Iako su Nijemci napravili mnoge uspjehe u prošlosti, o čemu govori i šest odigranih finala (tri osvojena, posljednje 1996. godine), činjenica je da u ovoj bližoj i ne polazi mnogo stvari za rukom. Oni su 2016. igrali u polufinalu, gdje ih je porazila Francuska, a na posljednjem Euru su ispali u osmini finala od Engleske.

Rano ispadanje pokrenulo je lavinu loših rezultata, što je kulminiralo i na Svjetskom prvenstvu, gdje su ispali u grupnoj fazi. Kriza se nastavila i u mjesecima nakon Mundijala, od kojih je najteži poraz bio od Japana (1:4). Za poraze i lošu igru je „glavom platio“ bivši selektor Hansi Flik (Flick), a na njegovo mjesto je postavljen Nagelsman, koji je uspio napraviti kakav-takav napredak u posljednjim mjesecima.

Virc: Glavna zvijezda tima. Platforma X

Očekivanja "Elfa"

Najveći problem za Nijemce je manjak defanzivaca i čistokrvnih napadača koji su svjetska klasa. U posljednjoj deceniji izrodilo se nekoliko kopija Marka Rojsa (Reus), pa su tu kao prve zvijezde Florijan Virc (Wirtz), zvijezda Leverekuzena, kao i Džamal Musijala (Jamal) iz Bajerna, ali nedostaju im igrači poput stamenog Jirgena Kolera (Jurgen Kohler) ili „ubice“ pred golom poput Miroslava Klosea.

Na terenu će i dalje biti neke veteranske zvijezde poput Tonija Krosa (Kroos), koji se vratio u selekciju prije nekoliko mjeseci i koji se povlači nakon kraja Eura, te Tomas Miler (Thomas Muller) i Manuel Nojer (Neuer).

Iako je ova reprezentacija daleko od onih iz protekle dvije decenije, cilj je isti – prvaci ili neuspjeh. Reprezentacija Njemačke igra pred domaćim navijačima koji neće oprostiti greške i rano ispadanje, bez obzira što je smjena generacija u toku. Ipak, grupna faza sa selekcijama Mađarske, Škotske i Švicarske može vrlo lako biti nagazna mina za „Elf“.

Nagelsman: Taktički mag. Platforma X

Raspored utakmica

Njemačka otvara prvenstvo 14. juna protiv Škotske (stadion Alianc Arena), nakon toga igraju protiv Mađarske (19. juni, MHPArena), a grupu zatvaraju protvi Švicarske (25. juni, Valdstadion).

Kompletna ekipa

Selektor Julian Nagelsman je pozvao 26 igrača na Euro:

Golmani: Manuel Nojer (Neuer, Bajern Minhen), Mark-Andre Ter Štegen (Marc-Andre Ter Stegen, Barcelona), Aleksander Nibel (Alexander Nubel, Štutgart)

Odbrana: Antonio Rudiger (Real Madrid), Džonatan Tah (Jonathan, Bajer Leverkuzen), Robin Koh (Koch, Ajntraht Frankfurt), Maksimilijan Mitleštat (Maximilian Mittlestadt, Štutgart), Niko Šloterbek (Nico Schlotterbeck, Borusija Dortmund), Valdemar Anton (Waldemar, Štutgart), Benjamin Henrihs (Herichs, RB Lajpcig), Jošua Kimih (Joshua Kimmich, Bajern Minhen)

Vezni red: Ilkaj Gundoan (Ilkay Gundogan, Barcelona), Paskal Gros (Pascal Gross, Brajton), Robert Andriš (Andrich, Bajer Leverkuzen), Kris Fuhrih (Chris Fuhrich, Štutgart), Aleksandar Pavlović (Bajern Minhen), Leroj Sane (Leroy, Bajern Minhen), Toni Kros (Kroos, Real Madrid), Džamal Musiala (Jamal, Bajern Minhen), Florijan Virc (Wirtz, Bajer Leverkuzen)

Napad: Niklas Fulkrug (Niclas Fullkrug, Borusija Dortmund), Kai Haverc (Havertz, Arsenal), Tomas Miler (Thomas Muller, Bajern Minhen), Deniz Undav (Štutgart), Maksimilijan Bejer (Maximilian Beier, Hofenhajm)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.