ČUVENI ENGLESKI FUDBALER

Ko je bio Bobi Čarlton: Dio čuvenih "Bezbijevih beba", preživio avionsku nesreću

Nikada više u svom životu neću ući u avion, makar me to koštalo fudbalske karijere, govorio je nakon avionske nesreće po povratku iz Beograda

Legendarni Čarlton na Koševu. AP

E. Ć.

21.10.2023

Iz Velike Britanije danas je stigla vijest koja je rastužila fudbalski svijet. Legendarni fudbaler Mančester junajteda Bobi Čarlton (Bobby Charlton) preminuo je u 86. godini života, poslije borbe sa demencijom.

Smatra se jednim od najboljih fudbalera svih vremena, a bio je poštovan širom čitavog svijeta. Veći dio karijere proveo je u Mančesteru, a opremu prvog tima zadužio je davne 1958. godine.

Podsjećanja radi, čuveni Čarlton je bio jedan od učesnika minhenske avionske nesreće, u kojoj je život izgubilo 23 ljudi, među kojima i osam fudbalera slavnog engleskog kluba.

Tog kobnog 6. februara 1958. godine, čuvene "Bezbijeve bebe" vraćale su se sa utakmice protiv Crvene zvezde.

Slavni fudbaler je samo pukom srećom preživio tragediju, pošto ga je iz smrskanog avion izvukao golman Junajteda, Hari Greg.

- Nikada više u svom životu neću ući u avion, makar me to koštalo fudbalske karijere - govorio je nakon nesreće legendarni Bobi Čarlton.

Pomogao je Junajtedu da osvoji Ligu prvaka 1968., a bio je i član Engleske koja je dvije godine ranije postala svjetski prvak.

Iako ga mlađi navijači Junajteda ni ne pamte, i te kako znaju za Čarltona, a pomenuti fudbaler je 2011. godine proglašen za 4. najboljeg igrača u historiji kluba. 

Ispred njega su se našli Rajan Gigs (Ryan Giggs), Erik Kantona (Cantona) i Džordž Best (George). Držao je rekorde kao igrač sa najviše mečeva za Junajted i u Premijer ligi, ali ih je kasnije srušio Rajan Gigs.

Također, Bobi Čarlton je za izuzetne zasluge u sportu dobio titulu sira 1994. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.