VELIKAN NA RASKRSNICI

Hoće li Barcelona danas prodati imovinu i povećati ponudu za Levandovskog

Katalonski klub zakazao je još jedno u nizu skupštinskih zasjedanja na kojem članovi kluba (njih 4.478) treba da odluče o krucijalnim odlukama vezanim za finansijsku stabilizaciju.

Robert Levandovski. Arhiva

G. Š.

16.6.2022

Danas je važan dan za Roberta Levandovskog (Lewandowski - 33) i njegov potencijalni transfer u Barcelonu o kojem se toliko govori posljednjih dana. Naime, katalonski klub zakazao je još jedno u nizu skupštinskih zasjedanja na kojem članovi kluba (njih 4.478) treba da odluče o krucijalnim odlukama vezanim za finansijsku stabilizaciju.


Prodaja 49,9 prava

Znao je dobro Đoan Laporta (Joan) u šta se upušta kada je u martu prošle godine preuzimao totalno urušeni klub od Đozepa Marije Bartomeua, ali teško da je mogao da bude detaljno upućen u prave razmjere ekonomske tragedije koja je zadesila velikana sa Kamp Noua. A one su Barsu dovele do tog stanja da njeni članovi danas treba da verifikuju odluku uprave da proda 49,9 posto Službe za upravljanje brendom Barselone (Barça Licensing and Merchandising), odnosno da jednom ili većem broju investitora prepusti 25 posto prihoda od budućih TV prava što je sljeduju od La lige.

Barcelona će na ovaj način steći trenutnu korist - očekuje se da će u klub ući i do 250.000.000 eura, međutim gledajući dugoročno radi se o veoma lošem potezu koji će klub u budućnosti ostaviti bez ozbiljnog i garantovanog priliva novca, što će reći da se ipak radi o potezu očajnika.

Plastično objašnjeno, ukoliko proda 49,9 posto uticaja u BLM-u, Barcelona će ubuduće dobijati samo polovinu novca od svih marketiških akcija širom planete u kojima se pojavljuju njeno ime i grb.

Dug milijardu i po eura

Do pojave pandemije Katalonci su se sasvim pristojno napajali sa ovog izvora, inkasiravši oko 65.000.000 eura na godišnjem nivou. Ukoliko ideja uprave na čelu sa Laportom bude realizovana to bi trebalo da znači ogroman korak ka realizaciji transfera Roberta Levandovskog, jer prema informacijama iz Njemačke, Barsa će istog momenta pojačati ponudu na preko 40.000.000 eura, a to bi trebalo da znači i konačno smekšavanje Bajerna.

Podsetimo, Barsa ima blizu milijardu i po eura duga i kako je grubo objasnio predsjednik La lige Havijer Tebas na svakih 100 zarađenih moći će da potroši oko 33 miliona na nove investicije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.