TOP TEMA

Hoće li Dembele produžiti ugovor sa Barcelonom

Mladi Francuz od dolaska iz Borusije Dortmund 2017. za 105.000.000 eura, plus još 40.000.000 kroz bonuse, češće je bio povrijeđen nego u igri, ali se posljednjih mjeseci situacija promijenila

Usman Dembele. Arhiva

Mundo Deportivo

30.3.2022

Dolaskom Ćavija (Xavi) na klupu Barcelone živnuo je katalonski giganz, ali i Usman Dembele (Ousmane). Mladi Francuz od dolaska iz Borusije Dortmund 2017. za 105.000.000 eura, plus još 40.000.000 kroz bonuse, češće je bio povrijeđen nego u igri, ali se posljednjih mjeseci situacija promijenila.


Produžetak ugovora

Uprkos izjavi predsjednika katalonskog kluba Đoana Laporte (Joan) da zbog negativnog stava prema produžetku ugovora Dembele više neće igrati za Barcelonu do kraja sezone, kada postaje slobodan igrač, Ćavi je insistirao da 24-godišnji napadač bude u konkurenciji za tim. Laporta je popustio, a Francuz vratio sa sedam asistencija i jednim golom u sedam nastupa od početka 2022. godine, od kojih je samo jednom igrao 90 minuta.

Odlične partije Dembelea ublažile su nezadovoljstvo među navijačima, a u španskim medijima sve češće se piše o porastu šansi za ostanak u klubu. Ćavijeva želja nije sporna, ali navodno o tome saigrčima sve više priča i sam Dembele. Nema, međutim, njegove zvanične izjave na tu temu, a upravo je to ono što iritira rukovodstvo Barcelone.

Posljednja ponuda koju su Katalonci poslali svom napadaču imala je rok do 20. decembra prošle godine, ali nije naišla na reakciju. Niti se Dembele oglasio, niti njegov menadžer Musa Sisoko, što je protumačeno kao odbijanje, pa je zbog toga Laporta i tražio da nekadašnji fudbaler Borusije Dortmund više ne igra. U međuvremenu je i sam predsjednik Barcelone promijenio ploču i pomirujućim tonom pričao o Dembeleu.

Novi sastanak

"Mundo Deportivo", ipak, tvrdi da su vodeći ljudi kluba podijeljenih mišljenja povodom fudbalera koji je Barcelonu koštao čitavo bogatstvo. Smatraju da je na Kamp Nou uvijek imao podršku kada je bio povrijeđen - što se dešavalo suviše često, kao i da je njegovo ponašanje više puta znalo da bude neprofesionalno i s nepoštovanjem, posebno kada se ima u vidu koliko je plaćen.

Stoga, i "Mundo Deportivo" i "Marca" pišu da je Barcelona poslala novu poruku Dembeleu, a onda glasi da ako zaista želi da ostane u klubu kao što navodno priča saigračima i treneru, onda mora sam da to saopšiti klupskom rukovodstvu, a ne preko posrednika ili medija. Pritom, bez obzira na odlične partije u posljednje vrijeme, u novoj ponudi ostaje stavka da će morati da pristane na smanjenje plate koje podrazumijeva novi limit uveden usljed finansijskih problema.

Ukoliko bi se Usman Dembele i Barcelona dogovorili o nastavku saradnje, to bi moglo da utiče na Lidsovog Rafinju, kao i Adamu Traorea koji je zimus doveden na pozajmicu iz Vulverhemptona. Preciznije, male su šanse da bi prvi bio angažovan, a da bi drugi ostao na Kamp Nou. Za početak, piše "Marca", Katalonci očekuju da ih Dembele i njegov menadžer pozovu radi zakazivanja novog sastanka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.