NOGOMET

Čelsi putuje u Baku: Arizabalaga sjajnim odbranama nakon penala donio finale "Plavcima"

Vanja DEDIĆ

9.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Čelsi je nakon penala savladao Frankfurt i ostvario plasman u finale Evropske lige i tako zaokružio odlične rezultate ekipa iz Engleske.

"Plavci" su iz Njemačke donijeli 1:1, ali da im neće biti lako u revanšu potvrdilo se odmah na startu duela. Gosti su imali inicijativu prvih 15tak minuta utakmice i pokušali doći do pogotka, ipak prvo se zatresla njihova mreža.

Nakon što je loptu sa gol linije izbio Hasebe, u narednom napadu Čelsi pogađa. Genijalnu asistenciju Edena Azara (Hazard) iskoristio je Ruben Loftus-Čik (Cheek) za 1:0.

U drugom poluvremenu mnogo odlučnija i bolja igra gostiju iz Frankfurta, a to im se isplatilo u 49. minuti. Mijat Gačinović je asistirao, a fenomenalni Luka Jović rutinski savladao Arizabalagu. Bijeljinac je postigao deseti pogodak u sezoni i izjednačio ukupni rezultat.

"Plavci" se oporavljaju od primljenog pogotka i u narednih deset minuta pokušavaju doći do pobjede i prolaska dalje. Dobru priliku iz kontranapada imao je Žiru (Giroud). Do kraja regularnog dijela nije bilo pogodaka i otišlo se u dodatnih dva puta po 15 minuta.

U produžetku dvije velike prilike za goste iz Njemačke. Prvo je udarac Sebastijana Alera(Haller) sa gol linije izbio David Luiz, a onda samo dvije minute kasnije udarac Francuza blokira Zapakosta.

Drugi produžetak obje ekipe su odradile oprezno i utakmice je riješena u penal seriji.

Prvi kiks napravio je kapiten "Plavaca" Cezar Azpilikueta nakon pogodaka u prve dvije serije. Ipak u narednoj seriji Arizabalaga sjajno brani penal Hinteregeru, kao i Pacienciji u petom raspucavanju. Eden Azar je pogodio posljednji penal i odveo svoj tim u finale Evropske lige.

Tamo će Čelsi igrati u gradskom derbiju protiv Arsenala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.