NAKON POBJEDE LORIN

Poznat grad domaćin idućeg Eurosonga: Treći put su odabrani

Veliko finale 68. takmičenja za pjesmu Eurovizije održat će se u subotu 11. maja

Lorin. Corinne Cumming / EBU

S. S.

7.7.2023

Grad Malme na jugu Švedske bit će domaćin 68. takmičenja za pjesmu Eurovizije u maju 2024. godine, objavljeno je na stranicama EBU.

Švedska nacionalna televizija SVT će organizirati takmičenje sljedeće godine nakon Lorinine historijske pobjede u Liverpulu ranije ove godine s pjesmom "Tattoo", čime je postala prva žena koja je dva puta pobijedila na takmičenju za pjesmu Eurovizije, te izjednačila rekord Irske od ukupno 7 pobjeda.

Veliko finale 68. takmičenja za pjesmu Eurovizije održat će se u subotu 11. maja u Malmö Areni s polufinalima ranije iste sedmice u utorak 7. maja i četvrtak 9. maja.

- EBU je oduševljen što je Malme odabran kao grad domaćin za Eurosong 2024. Malme ima posebno mjesto u historiji takmičenja, nakon što ga je uspješno ugostio prvo 1992., a zatim 2013. - nakon Lorinine posljednje pobjede. Uzbuđeni smo što se vraćamo u ovaj živahni i dinamični grad koji je pokazao da ima prostore i infrastrukturu koji su savršeni za održavanje najvećeg svjetskog muzičkog događaja uživo. Posvećenost Malmea raznolikosti, inkluzivnosti i inovativnosti savršeno je usklađena s duhom takmičenja. Osim toga, njegova kompaktna veličina i dobro razvijena saobraćajna infrastruktura znači da će se svi uključeni u takmičenje, uključujući izaslanstva, medije i obožavatelje, moći lako kretati gradom. Njegova predanost održivosti i zelenim inicijativama također je savršeno usklađena s našim vlastitim vrijednostima, što ga čini idealnim gradom domaćinom za 68. natjecanje za pjesmu Eurovizije. Malmeova ponuda pokazala je veliku strast prema takmičenju za pjesmu Eurovizije i imam puno povjerenje u njihovu sposobnost da stvore nezaboravno iskustvo koje će okupiti obožavatelje, umjetnike i gledatelje širom svijeta. Zajedno sa SVT, stvorit ćemo izvanrednu proslavu glazbe, jedinstva i različitosti koja će osvojiti svijet u maju sljedeće godine, kazao je Martin Österdahl, izvršni supervizor Eurosonga.

Malme će postati treći grad koji će tri puta ugostiti najveći svjetski muzički događaj. Švedska prijestolnica Štokholm i susjedni Kopenhagen također su bili domaćini tri puta do danas. Samo su London, Luksemburg City i Dablin bili domaćini više takmičenja. Sama Švedska bit će domaćin Eurosonga po sedmi put 2024. godine, nakon što je prethodno organizirala takmičenje u Štokholmu 1975., 2000. i 2016. te u Geteborgu 1985. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.