KLASICI

Trideset godina "Zgodne žene"

U Lavtonovom originalu ovo nije bila romantična komedija s lijepim završetkom. Štaviše, njegova originalna verzija imala je mračan kraj

Gir i Roberts: Utjelovili Edvarda i Vivijen. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

4.5.2020

- Današnja politička i kulturna klima ne bi to odobrile. Ne mislim da bih danas mogla snimiti taj film - rekla je prije godinu Džulija Roberts (Julia) pričajući o ulozi prostitutke u filmu "Zgodna žena", od čijeg je snimanja prošlo 30 godina.

Sredovječni biznismen Edvard (Edward), kojeg je glumio Ričard Gir (Richard Gere), plaća mladoj prostitutki Vivijen (Vivian) da mu sedam dana bude pratnja i živi s njim u luksuznom hotelu. To je kratki i šturi opis filma čiji scenarij potpisuje J. F. Lavton (Lawton), a rediteljski potpis filmu dao je Geri Maršal (Garry Marshall). U Lavtonovom originalu ovo nije bila romantična komedija s lijepim završetkom. Štaviše, njegova originalna verzija imala je mračan kraj.


Džulija Roberts i Ričard Gir u filmu "Zgodna žena". Agencije

Scenarij je Lavton pisao krajem osamdesetih godina, kada mu je egzistencija bila poprilično ugrožena i često je spavao i u automobilu, jer nije mogao priuštiti stan ili sobu. U tom periodu, živio je neko vrijeme na Holivud bulevaru u blizini ulice koja je bila radno mjesto mnogim prostitutkama i čuo je njihove različite životne priče, a jedna priča poslužila mu je kao inspiracija za film, koji se sada već ubraja u obaveznu filmsku "literaturu".

Jedna prostitutka ispričala mu je kako ju je bogati klijent odveo u Las Vegas, gdje su jeli u najboljim restoranima i kupio joj je hrpu skupe odjeće. Lavton je tako kreirao lik Edvarda i Vivijen, a film je u originalu nosio naziv "3000", jer je to bila svota koju je Edvard platio Vivijen za sedam dana boravka u njegovom društvu.



Posao odabira glavnih glumaca nije išao glatko. Agencije

U originalu scenarija, Lavton nije imao nimalo romantičan i bajkovit kraj, čak je njegova ideja bila kako Edvard ostavlja Vivijen u nekoj mračnoj ulici i daje joj novac, a ona mu ga baca natrag. Film u startu nije zamišljen kao dio neke velike produkcije, jer za to nije imao novca, a nije se ni nadao kako će ova priča proći, ali je Džefri Kacenberg (Jeffrey Katzenberg), predsjednik studija "Walt Disney", saznao nekako za ovaj scenarij i priča ga je zaintrigirala i vidio je potencijalni hit.

Oko kraja kako ga je zamislio scenarist, lomila su se koplja i na kraju je presudilo kako će glavni protagonisti živjeti sretno do kraja života, a iz scenarija je izbačeno i da je Vivijen bila ovisnica. Lavton nije bio oduševljen, ali kako je sam jednom prilikom rekao, pristao je, jer mu je u tom trenutku trebao novac i odlučio je ne zahtijevati previše. 

Posao odabira glavnih glumaca nije išao glatko i prvi odabir bili su Mišel Fajfer (Michelle Pfeiffer) i Al Paćino (Pacino), ali je glumica odmah odbila ulogu nakon što je pročitala scenarij uz odgovor produkciji kako joj takva uloga ne odgovara. Nakon što su ulogu Vivijen odbile i druge glumice, na audiciji se pojavila tada 22-godišnja Džulija Roberts (Julia), koja odmah oduševljava reditelja i uloga postaje njena. Ona je imala samo jedan uvjet - da u filmu ne bude gola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.