MUZEJ DIZAJNA

Barbika astronautkinja na izložbi u Londonu: U svemiru bila šest mjeseci

Lutka s likom prve Evropljanke komandantkinje Međunarodne svemirske stanice Samante Kristoforeti provela je s njom 6 mjeseci u orbiti oko Zemlje

Samanta Kristoforeti sa svojom barbikom. Facebook

E. Ag.

prije 2 dana

Barbika koja je bila u svemiru bit će prvi put izložena javnosti u okviru predstojeće izložbe Muzeja dizajna u Londonu povodom obilježavanja 65. godišnjice svjetski poznatog brenda lutaka.

Lutka s likom astronautkinje Evropske svemirske agencije (ESA) i prve evropske komandantkinje Međunarodne svemirske stanice (ISS) Samante Kristoforeti provela je s njom šest mjeseci u orbiti oko Zemlje na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) 2022. godine, prenosi BBC.

U aprilu 2022. Kristoforeti se vratila na ISS za svoju drugu misiju Minerva i tokom misije je izvela svoju prvu svemirsku šetnju, postavši prva Evropljanka koja je to učinila, navodi ESA.

Tokom svog boravka u orbiti, odgovarala je na pitanja pet djevojaka, uključujući i zašto je željela da postane astronaut, a videosnimci razgovora bit će prikazani na izložbi.

- Mislim da je veliko dostignuće za cjelokupni tim što će ova lutka biti izložena i mnogo više ljudi će je vidjeti na ovoj izložbi - rekla je Kristoforeti (47), koja je bivši borbeni pilot italijanskih vazduhoplovnih snaga.

Kompanija igračaka Matel, koja proizvodi Barbi, i ESA, lansirale su Barbi lutku Samanta Kristoforeti 2021. godine povodom Svjetske sedmice svemira, s ciljem da se djevojčice potaknu da postanu "sljedeća generacija astronauta, inžinjera i svemirskih naučnika", navodi ESA na zvaničnom sajtu.

Izložba u Muzeju dizajna bit će otvorena 5. jula 2024. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.