AMBICIOZNI PROJEKT

Kompanija iz Španije ulazi u historiju: Prvi let za svemir 2025.

Kapsule su dizajnirane da prime osam osoba, uključujući pilota i pokreću se ekološki prihvatljivim helijumskim balonima

Kapsula za let u svemir. Instagram

Z. K.

prije 4 dana

Iako industrija svemirskog turizma počinje da se uzdiže do neviđenih visina, EOS-X SPACE, prva evropska kompanija za istraživanje svemira španskog porijekla, spremna je da uđe u historiju.

U drugoj polovini 2024. godine, ovo inovativno preduzeće se sprema da završi svoje ambiciozne projekte, učvršćujući svoju poziciju na tržištu koje se trenutno procjenjuje na više od 9 milijardi dolara.

Kemel Karbači, vizionarski osnivač i izvršni direktor EOS-X SPACE, na čelu je ovog revolucionarnog poduhvata. Pod njegovim vodstvom, kompanija pravi značajne korake u razvoju i validaciji svojih svemirskih kapsula. 

Ovi testovi, sprovedeni u saradnji sa vojnim pilotima i Nacionalnim institutom za zrakoplovnu tehnologiju (INTA), ključni su za operacije lansiranja kompanije, koje treba da počnu u Sevilji, u Španiji i Abu Dabiju do trećeg kvartala 2025. godine.

Strategija lokacije ističe posvećenost kompanije međunarodnoj ekspanziji, sa impresivnom investicijom višom od 230 miliona dolara u inženjering i razvoj u oba regiona.

Trenutno, EOS-X SPACE je usred runde finansiranja Serije D od 115 miliona eura, koju predvodi renomirana američka investiciona banka FTI Capital Advisor. Ovo finansijsko povećanje je ključno za sljedeću fazu kompanije, osiguravajući završetak jedinstvene ponude svemirskog turizma. Od svog osnivanja 2020. godine, EOS-X SPACE se izdvaja od drugih igrača u industriji svojim inovativnim pristupom.

Iskustvo svemirskog turizma kompanije je usredsređeno na najsavremenije kapsule pod pritiskom. Ove kapsule, dizajnirane su da prime osam osoba, uključujući pilota i pokreću se ekološki prihvatljivim helijumskim balonima.

Popevši se do ivice stratosfere na nadmorskoj visini od 40.000 metara, putnicima se pruža pogled koji oduzima dah tokom neprekidnog petosatnog putovanja.

Sa cijenama ulaznica koje se kreću od 150.000 do 200.000 eura, ovo ekskluzivno iskustvo obećava da će biti tražena avantura za bogate.

U Španiji, kompanija također otvara jedinstveni SpaceHub kompleks u La Isla de la Cartuja, Sevilja. Ovaj objekat će ponuditi impresivna iskustva i udomiti ultra-luksuzni hotel, pružajući korisnicima pionirske tretmane i ekskluzivne usluge. 

Ovaj strateški razvoj ima za cilj da podigne turistički pejzaž u Sevilji, čineći je glavnom destinacijom kako za ljubitelje svemira, tako i za luksuzne putnike.

Potencijal ovog novog turističkog modela je ogroman. Sa trenutnom tržišnom vrijednošću od 9 milijardi dolara, EOS-X SPACE predviđa impresivan rast prihoda od 220 posto u narednih pet godina. Ova projekcija naglašava obećavajuću budućnost kompanije i njen kapacitet da uvede revoluciju u svemirski turizam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.