PACIFIK

Nikad ranije nisu viđena: Nevjerovatna stvorenja otkrivena na dnu okeana

Ovo je uzbudljivo, pronalazimo nove vrste kao istraživači u 18. stoljeću, poručio Tomas Dalgren

Providni morski krastavci, sunđeri u obliku pehara i ružičaste morske svinje. SMARTEX/NHM/NOC

E. Ag.

7.6.2024

Providni morski krastavci, sunđeri u obliku pehara i ružičaste morske svinje neke su od najfascinantijih životinja otkrivenih tokom ekspedicije u dubinama Tihog okeana. Ova stvorenja izgledaju kao vanzemaljci, kao bića iz naučno-fantastičnih knjiga i filmova, ali je riječ o životinjama koje žive kraj nas, na našoj planeti, samo na dnu Pacifika.

Ekspedicija od 45 dana

U martu je završena ekspedicija od 45 dana u zoni između Meksika i Havaja u istočnom Tihom okeanu. Jedan od naučnika na britanskom istraživačkom plovilu „Džejms Kuk“ bio je Tomas Dalgren, pomorski ekolog s Univerziteta u Geteborgu i istraživačkog instituta NORCE.

- Ove oblasti Zemlje su najmanje istražene. Procjenjuje se da su samo jednu od deset životinja koje žive tako duboko naučnici do sada uspjeli da opišu – rekao je on u saopćenju Univerziteta.

Ekspedicija je ispitivala životinje koje obitavaju između 3.500 i 5.500 metara dubine, piše Nauka.rs.

- Ovo je veoma zanimljivo jer istraživači mogu da otkrivaju nove vrste i ekosisteme kao što su to radili u 18. stoljeću. Veoma je uzbudljivo – rekao je Tomas Dalgren.

Životinje na ovim dubinama su adaptirane da žive sa veoma malo nutrijenata. Uglavnom se hrane organskim ostacima, poznatim kao morski snijeg, koji pada iz produktivnijih oblasti bliže površini. Zbog toga većinu životinja u ovoj oblasti čine one koje se hrane filtracijom.

- Nedostatak hrane dovodi do toga da individue žive daleko jedne od drugih, ali bogatstvo oblasti je iznenađujuće veliko. Vidimo mnogo specijalizovanih adaptacija među životinjama u ovoj oblasti – rekao je Dalgren.

Korištenjem plovila kojim se upravlja iz daljine, tim je mogao da fotografiše život u velikim okeanskim dubinama. Jedna od vrsta snimljenih na taj način je sunđer u oblaku pehara, za koji se vjeruje da najduže živi od svih stvorenja na Zemlji. Vjeruje se da mogu da žive do 15.000 godina.

Otkrivena je ružičasta morska svinja ili „barbi morska svinja“, morski krastavac iz roda Amperima. Kreću se veoma sporo tragajući za nutrijentima bogatim sedimentima.

- Ovi morski krastavci su među najvećim životinjama otkrivenim na ovoj ekspediciji. Djeluju kao usisivač okeanskog dna, specijalizovani za otkrivanje sedimenta koji je prošao najmanje kroz nekoliko stomaka – kaže Dalgren.

Rizik od istrebljenja

Tu su i providni morski krastavci iz porodice Elpidiidae, kojima se jasno vidi da jedu sediment, a rep imaju vjerovatno da bi plivali.

Cilj ekspedicije je da mapira biodiverzitet oblasti, gdje se planira razvoj rudarstva rijetkih metala za solarne panele i baterije električnih materijala.

- Sada znamo o ovom okruženju mnogo više i možemo da ga zaštitimo. Danas se 30 posto ovih oblasti smatra zaštićeno, ali moramo da znamo više da bismo spriječili rizik od istrebljenja – rekao je Dalgren.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.